Naar de inhoud springen

Een nieuwe diabetesverpleegkundige – Romy

Sinds dit jaar heb ik een nieuwe diabetesverpleegkundige. Mijn vorige stopte met de volwassenenpoli waardoor ik op zoek moest naar een nieuwe. Gelukkig kende ik mijn huidige diabetesverpleegkundige al vrij goed, waardoor de keuze makkelijk was.

De overstap was best lastig. Niet vanwege mijn huidige diabetesverpleegkundige, want het is werkelijk een toppertje, maar vanwege het afscheid met mijn vorige. Je bouwt een band op met iemand, je vertrouwt iemand en opeens gaat dat allemaal veranderen. Daarnaast was het een onwijs vrolijk, gezellig en optimistisch iemand bij wie het sowieso al leuk was om langs te gaan.

De afgelopen dagen schieten mijn waardes best wel alle kanten op. Soms verklaarbaar, soms totaal niet. Ik heb, in overleg met mijn diabetesverpleegkundige, een aantal dagen een eetdagboek bijgehouden en alle waardes van de afgelopen dagen geüpload zodat we er samen even naar kunnen kijken. Vanmiddag ging de telefoon. Het schijnt dat er best wat winst valt te behalen wanneer ik wat simpele dingetjes verander, bijvoorbeeld het verwisselen van de naald. Dit moet elke drie dagen gebeuren, maar bij mij kunnen er rustig zes dagen tussen zitten. Ja, dit wist ik wel…

“Verder vraag ik me af of jouw eetpatroon van de afgelopen dagen standaard zo is.” Uhm ja, hoezo? “Er staan best veel koekjes en snoepjes tussen.” Hehe… Ja, al die traktaties op het werk ook… Na het bespreken van de ‘verbeterpunten’ bekijk ik mijn eetdagboek van de afgelopen dagen en besef ik dat ze gelijk heeft. Ik stop best snel dingen in mijn mond, even een koekje, of even een snelle hap. Op de één of andere manier zit het erin voor ik er erg in heb. En nee, dat zijn niet alleen de traktaties, want mijn voorraadkast is ook dol op koekjes en snoep! Verder eten wij vrij onregelmatig, bijvoorbeeld de ene dag om 18.30 uur en de andere dag om 22.00 uur.

“Ja, weet voor wie je gekozen hebt hoor!” zegt mijn diabetesverpleegkundige met een lach. “Haha, ik heb het in de gaten! Het is misschien wel goed voor mij, iemand die even vertelt waar het op staat. Ik ga eraan werken en we spreken elkaar snel.”

45 minuten hebben we gebeld. 45 minuten heeft ze de tijd genomen om mij te helpen mijn diabetes wat beter onder controle te krijgen. Ik zal mijn vorige diabetesverpleegkundige altijd blijven missen, maar ik heb er een geweldig iemand voor teruggekregen.