Naar de inhoud springen

Libre-leveringsproblemen en DxDublin

Het was deze zomer weer zover. Donja en ik zijn afgereisd naar Dublin, voor het internationale bloggersevent van Abbott: DxDublin. Tijdens dit weekend ontmoeten we heel veel mensen met type 1, krijgen we interessante workshops én natuurlijk een update van Abbott over de stand van zaken bij het bedrijf. En psssst: we mochten zelfs een kijkje nemen in de fabriek waar de Freestyle Libre gemaakt wordt!

De Freestyle Libre … laten we daar eens mee beginnen!

Dat er leveringsproblemen zijn … daar valt niet onderuit te komen. Bijna iedereen zit met een tekort aan sensoren en ze zijn min of meer ‘op de bon’ verkrijgbaar: je kunt er twee per 25 dagen bestellen en in combinatie met een vertraagde levering geeft dat problemen. Er worden ook nog altijd geen nieuwe klanten aangenomen.

Het is natuurlijk logisch dat mensen boos en teleurgesteld zijn, en toch is het belangrijk om niet voorbij te gaan aan het feit dat Abbott een farmaceutisch bedrijf is dat óók graag zoveel mogelijk winst wil maken en zoveel mogelijk tevreden klanten wil hebben. De vraag naar de Libre is simpelweg in één keer zo groot geworden dat Abbott niet genoeg aanbod meer heeft. Dat komt onder andere door vergoedingen in verschillende landen, maar ook buiten die vergoedingen om gebruiken steeds meer mensen de Freestyle Libre in binnen- en buitenland.

Abbott dXDublin Conference.
Iain White - Fennell Photography.

Sensoren in Frankrijk halen?

We merken dat veel gebruikers boos en teleurgesteld zijn: op Facebook gaan mensen los op Abbott en de klantenservice. Iedereen probeert op allerlei manieren aan sensoren te komen, en ondertussen in border-shopping een hele trend aan het worden: mensen gaan hun sensoren halen bij apotheken in Frankrijk. Maar of dat nu zo’n goed idee is …?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de leveringsproblemen internationaal zijn, dus óók in Frankrijk. Zo vertelde de Franse blogster Andrea ons dat er ook in Frankrijk voor de Fransen zelf leveringsproblemen zijn en dat apotheken vaak zelfs niet kunnen voorzien in sensoren voor hun eigen vaste klanten. Ze kan zich niet zo goed voorstellen dat apotheken daarom wél sensoren aan buitenlanders zouden verkopen.

Toch blijkt uit verhalen op Facebook dat dit wel gebeurd. Verschillende mensen zijn tijdens hun vakantie gaan apotheek-hoppen om zo veel mogelijk sensoren binnen te slepen – en soms vinden ze er inderdaad een paar. Het blijft echter vooral belangrijk om je te realiseren dat de sensoren niet voor het oprapen liggen, dat verhalen op Facebook soms makkelijker klinken dan het daadwerkelijk is, en dat de leveringsproblemen écht internationaal zijn.

Kan Abbott dan niet gewoon wat harder werken?

Als bedrijf zit je natuurlijk vast aan je productiecapaciteit. Om zelf te zien hoe zo’n productieproces precies gaat hebben we hebben een bezoekje mogen brengen aan een fabriek waar héél véél Freestyle Libres gemaakt worden: ‘West’. Het leek daar wel kerstmis: zóveel gele doosjes met Freestyle Libres hebben we nog nooit gezien. In de fabriek hebben we wat info gekregen over de productie van de Libre: de productie gaat 24/7 door, behalve op feestdagen. Medewerkers werken dag en nacht om zoveel mogelijk sensoren te produceren en distribueren. De fabriek kan simpelweg niet heel veel meer produceren dan het nu doet. Daarom is Abbott bezig met het bouwen van een nieuwe fabriek, maar dat is natuurlijk niet zo 1, 2, 3 gebeurd.

De Libre in de toekomst?

In tegenstelling tot vorig jaar kregen we dit jaar wél een fijn inkijkje in de toekomstplannen van Abbott: het werd ons duidelijk dat ze in de toekomst de Libre willen gaan uitbreiden en verbeteren, bijvoorbeeld door hem accurater te maken, en door de mogelijkheid te bieden tot het instellen van alarmen. Betaalbaarheid staat daarbij centraal, omdat dit ook is wat hun product zo onderscheidend maakt ten opzichte van andere continue glucose monitoring systemen. Ook wil Abbott naar een langere draagtijd van de sensor toe: daardoor is er minder productie nodig én worden de kosten lager.

En die interessante workshops

De rest van het overvolle weekend is gevuld met workshops die we kunnen gebruiken voor de toekomst van onze stichting. In het hoofdkantoor van google hebben we van alles geleerd over youtube en het analyseren van statistieken. We hebben wat geleerd over het voeren van campagnes en véél andere dingen. Ook van de groep bloggers van over de hele wereld, van Griekenland tot Brazilië, hebben we een boel inspiratie opgedaan voor onze eigen toekomst.

We hebben genoten van het weekend en zijn blij om weer een mooie update van Abbott gehad te hebben, zodat we iedereen een beetje op de hoogte kunnen houden. De internationale diabetescommunity is bovendien ontzettend waardevol omdat we daardoor als patiëntengroep écht onze stem kunnen laten horen.

Volg Anne op Instagram! 

Disclaimer:

De vervoers- en verblijfskosten van dit reisje zijn betaald door Abbott. Als stichting staan wij echter altijd voor het delen van eerlijke informatie. Dit artikel is dan ook volledig onafhankelijk van Abbott geschreven.