Naar de inhoud springen

Waar laat ik mijn insulinepomp?

Nieuwe pompgebruikers of mensen die twijfelen om over te stappen op de insulinepomp vragen zich vaak af: maar waar moet ik hem dan laten? En misschien draag je al wel langer een pomp en kan je ook wel wat nieuwe inspiratie gebruiken. Een artikel over alle (verstop)plekken en opties!

Infuusplekken

Er is natuurlijk een groot verschil tussen de pompen met een draadje en de draadloze Omnipod. Weet dat je bij de keuze voor het plaatsen van je Omnipod (en ook het losse infuus van je pomp), meer mogelijkheden hebt dan alleen je buik. Wat denk je van de bovenarmen, bovenbenen (aan de boven/buitenkant), onderrug (hammetjes) of het bovenste gedeelte van je billen? Nieuwe plekken geven ook weer nieuwe mogelijkheden voor het verstoppen en bedienen van je pomp. Wil je nog spannendere plekken proberen, overleg dan met je diabetesverpleegkundige.

De pomp zichtbaar of onzichtbaar dragen? Câthy verstopt haar pomp soms liever, terwijl het Lotte haar missie is om diabetes zichtbaar te maken.

Klemmen

Bij de Omnipod ben je met de keuze voor de juiste plek in één keer klaar, maar bij de draadjespompen is het toch een ander verhaal. Er zijn gelukkig veel meer opties dan alleen je broekzak en er zijn vele hulpstukken die je kunt aanschaffen. Om te beginnen zijn er eenvoudige klemmen. Met zo’n klem kun je de pomp aan de bovenkant van je broek klemmen, aan je broekzak, aan de voorkant van je beha, zelfs aan je onderbroek of aan de schacht van een laars(je). ‘s Nachts kun je de pomp aan je pyjamabroek of onderbroek bevestigen. Klemmen bestel je via je hulpmiddelenleverancier. In veel gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding, maar vraag dit na bij je leverancier of de helpdesk van de farmaceut van je insulinepomp (voor de draadjespompen: Medtronic, Roche of Ypsomed).

Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op de website van Mediq of Bosman

Banden

Naast klemmen zijn er verschillende banden te bestellen voor om je been, taille en zelfs arm. De eerder genoemde farmaceutische bedrijven hebben hun eigen accessoires die je kunt bestellen bij je hulpmiddelenleverancier. Denk aan beha-zakjes met klem, zachte taille- en armbanden en beenbanden met antislip. Om te zorgen dat je pomp goed past, is het aan te raden dat je een band bestelt van de fabrikant van de pomp. Maar kun je hier niet vinden wat je zoekt,  kun je best een product van een ander merk proberen. Of je in aanmerking komt voor vergoeding kun je navragen bij je hulpmiddelenleverancier of zorgverzekeraar.

Riemtasjes

Mocht je het leuk vinden om je pomp op een wat opvallendere manier te dragen, zijn er verschillende tasjes te verkrijgen die je aan je riem kunt dragen. Dat kan met een band, een klem of een opening waar je je riem doorheen kunt halen. Van zwart leer tot drukke prints, de mogelijkheden zijn zeer divers. Soms kun je iets leuks vinden bij de hulpmiddelenleverancier, maar als dat niet zo is, zijn er op internet nog talloze draagmogelijkheden te vinden.

Om riemtasjes online te bestellen kun je eens kijken op de website van Bandiwear, Spibelt of pomptasjes.nl

Kleding met pompzakjes

Het Zweedse AnnaPS maakt tops, boxershorts, sport-beha’s en zwemkleding met verborgen zakjes om je pomp in te kunnen dragen. Ze hebben daarnaast een elastische band in het assortiment voor om je arm waar je je pomp in kunt dragen. Deze kun je eventueel ook gebruiken voor de reader van je Freestyle Libre, de PDM van je Omnipod of voor Dextro’s. De kleine Kaleido insulinepomp kun je heel makkelijk wegstoppen in een beha of broekzak. Medtronic heeft sportshirts met geïntegreerde pompzakjes in de collectie, in het zwart voor mannen en vrouwen. Deze bestel je via je hulpmiddelenleverancier. En het is natuurlijk ook altijd mogelijk om zelf zakjes te naaien!

Sporten en slapen

Met sporten is het sowieso een kwestie van uitproberen wat goed voor je werkt: houd je de pomp om of koppel je hem af? Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je reageert op sporten en of je bijvoorbeeld een contact- of watersport doet. En wanneer je liever aangekoppeld blijft, kan dit natuurlijk ook op verschillende manieren, afhankelijk van wat je gaat doen. Met een klem aan je broek, in een band om je taille, een band om je arm of in bovengenoemde tops of shirts. Je wilt natuurlijk niet dat je pomp in de weg zit.

Voor de nacht geldt eigenlijk hetzelfde. Er zijn veel mensen die hun pomp ‘s nachts los naast zich neer leggen met eventueel een hoesje of sokje er omheen. Maar ook hier kun je gebruik maken van kleding met zakjes, taillebanden of een clip.

Overige plekken

Als laatste zijn er nog wel wat andere opties te noemen. Bij een lange draad kun je je pomp in je laars dragen, gewoon los, met een clip aan de bovenkant of geklemd in je sok. Een beha is sowieso een plek waar je een pomp ook zonder zakje of klem wel in kan stoppen. Strakke (elastische) kleding zoals een legging kunnen eveneens een pomp op de plaats houden en wat denk je van kousen? Stop je pomp tussen het anti-slip gedeelte of gebruik een klem.

Zoals je leest zijn er tientallen mogelijkheden om je pomp op een zo comfortabele manier mogelijk te kunnen dragen, in het zicht of uit het zicht. Heb je nu nog een tip die er niet bij staat? Mail je tip naar info@eendiabetes.nl