Naar de inhoud springen

Spuiten door een poortje: de I-port Advance

Spuiten doet pijn. Soms wordt het misschien zo’n routine dat je nauwelijks meer stilstaat bij het puntige naaldje dat je huid doorboort, maar er zijn ook mensen die moeite hebben met spuiten. Als je eindeloos aftelt, het spuiten overslaat, ‘dan maar niet eet’ of het uren uitstelt, ben je geen uitzondering.

Gelukkig is er iets dat het makkelijker maakt: de I-port Advance. Dit is een poortje waardoor je je insuline kunt spuiten. Ik heb hem ook een tijdje gebruikt en deel graag mijn ervaringen!

Iets voor jou?

De I-port komt vooral van pas bij mensen met prikangst of lypohypertrofie (spuitplekken). Het poortje kan 3 dagen blijven zitten, waardoor je niet zoveel naalden door je huid hoeft te stouwen. Eén naald per drie dagen of minstens vier per dag … dat is al een behoorlijk verschil! Ook als je last hebt van spuitplekken kan de I-port iets voor jou zijn, want door de I-port heb je hier minder last van. Zowel langwerkende als kortwerkende insuline kan door het poortje heen en je kunt er gewoon mee douchen en zwemmen. En het allerbeste: het wordt vergoed vanuit de basisverzekering!

Zoals heel veel mensen vind ik spuiten ook hartstikke stom. Vooral het spuiten van langwerkende insuline is een dingetje: ik zet het puntje van de naald eindeloos tegen verschillende plekjes op mijn bovenbeen, tot ik ervan overtuigd ben dat ik een goede plek heb. Bovendien bloeden mijn bovenbenen ook vaak. Toen ik de kans kreeg de I-port uit te proberen, zei ik daar dan ook absoluut geen nee tegen.

Goede I-ports

Als de I-port Advance werkt, is het een fantastisch apparaat. Inbrengen is goed te doen en vergelijkbaar met het inbrengen van een infuus voor de insulinepomp. Het gaatje waar je door moet spuiten is wel héél klein, waardoor je soms even moet zoeken, maar het ‘niet door de huid hoeven spuiten’ is heerlijk. Je voelt geen pijn. Als je wat meer eenheden spuit, voel je hoogstens onder je huid ‘iets kouds’ door het binnenstromen van de insuline. Eigenlijk vind ik dat wel prettig, want dan voel ik tenminste dat de insuline ook echt binnenkomt. De ports mogen officieel drie dagen blijven zitten (maar shhht… ik heb ze gewoon een hele week laten zitten. En let op: dit is absoluut geen medisch advies!).

Slechte I-ports

Helaas heb ik ook een aantal ‘slechte’ ports gehad. Ik voel het meestal al direct bij het inschieten: af en toe zitten er ports tussen die pijn doen. Een pijn die daarna ook niet meer wegtrekt. Bij het inspuiten van insuline moet ik hard drukken en voel ik veel weerstand. Af en toe loopt de insuline gewoon weer terug uit de port of vallen er dikke druppels insuline uit het naaldje van mijn spuit als ik het uit de I-port trek, terwijl ik wel minstens 10 seconden wacht voor ik hem eruit trek. Ik heb hier behoorlijk wat stress van gehad en was opgelucht als ik de ports er na een paar uur meestal toch maar uittrok. Ik heb mensen gehoord die vergelijkbare problemen hebben, maar ook mensen die hier zelden tot nooit last van hebben. Dit probleem heb ik ook met infuussets, dus wellicht is dit afhankelijk van mijn buik of van de plek waar je de I-port plaatst.

Conclusie

Mijn ervaring met de I-port is dus nogal wisselend. Slechte ports leveren me veel stress en verdriet op, maar ik blijf toch telkens nieuwe ports inschieten, omdat de pijnloze pareltjes héél fijn zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit hulpmiddel heel veel mensen kan helpen, zeker als je geen last hebt van ‘slechte’ ports. Of de I-port voor jou een succes is, kun je dus het beste zelf proberen. Dat lijkt me zeker de moeite waard!

Ook een I-port?

Heb het er vooral over met je diabetesverpleegkundige. Hij of zij kan een proefsetje voor je aanvragen, zodat je het eens kunt proberen, en een aanvraagformulier voor je invullen. Waar je vast over na kunt denken: om de I-port vergoed te krijgen moet je op het formulier wel een ‘motivatie’ invullen (maar goed… ‘pijn bij het spuiten’ heeft ongeveer iedereen, denk ik dan maar!).

Heb je last van spuitangst? Lees ook eens ons artikel: ‘Wat als prikken een dingetje wordt? – Over pijn en angst. Hopelijk helpt dat je een beetje verder!