Naar de inhoud springen

Lieve pompfabrikanten … – Sanne

Lieve pompfabrikanten,

Stel je voor dat je 24/7 je mobiele telefoon zou moeten meedragen. Dit doe je vast al grotendeels, dus ik denk dat deze voorstelling niet al te moeilijk is. Maar ik ga het nu wat compliceren: je hebt slechts keuze uit 3 telefoons, die allemaal iets hebben wat je wel wil, maar ook iets wat je absoluut niet wil.

Er zijn betere telefoons beschikbaar, maar alleen in het buitenland, dus helaas pindakaas. Maar ik wil het wel even tegen je zeggen. Nogmaals, omdat je in Nederland woont mag je die hele fancy telefoons gewoon niet (op één na, maar daar werken ze dan weer niet aan mee in jouw ziekenhuis). Niet aan denken dus en gewoon accepteren.

Je moet ook vier jaar met de telefoon doen trouwens. In die vier jaar kun je hem niet updaten, dus je moet goed kijken of er niet toevallig volgende maand een fantastisch nieuw stukje technologie beschikbaar komt, want dan kun je daar pas over 3 jaar en 11 maanden van profiteren. Er zijn wel uitbreidingen op de markt om de functies optimaal te benutten, maar die mag jíj niet hebben van de verzekering (dat mag alleen als je hele erge diabetes hebt). Je moet trouwens wel dankbaar zijn dat je überhaupt een telefoon krijgt, want er zijn landen waarin dat niet kan. En ohja: zonder de telefoon ga je dood.

Ik zal de drie telefoons even kort toelichten zodat je je een betere keuze kan maken. Telefoon 1 heeft hele goede technologie en doet heel veel dingen zelf. Echter moet je hiervoor wel hele erge diabetes hebben. Verder is de telefoon in vergelijking met de rest heel groot en zwaar en is de klantenservice bij het bedrijf bagger (lees: de mensen hebben zo’n vreselijk Limburgs accent dat je ze niet kunt verstaan).

De tweede telefoon is heel simpel en heeft vriendelijke mensen bij de klantenservice. Maar als je ooit toegang krijgt tot de uitbreidingspakketten heb je er niet zoveel aan. En er kan veel veranderen in vier jaar dus hou daar rekening mee.

De derde telefoon ziet er flitsend uit en is gemaakt door mensen die je begrijpen, maar kan ook niet zoveel. Heeft wel een handsfree-functie (geen draadje). Over de uitbreidingen wil ik ook nog wat dingen kwijt: je  kunt niet alle uitbreidingen met alle telefoons combineren dus soms is de uitbreiding die jij wil niet de beste. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een telefoon.

Ik hoor je denken: wat een onzin! Er zijn toch veel meer telefoons beschikbaar die van alles combineren? Juist. Dat is precies het punt dat ik probeer te maken: als telefoons de beste technologieën kunnen combineren met een uiterlijk dat bij jou past, waarbij je ook nog van alles uit kunt breiden totdat het helemaal jouw telefoon is, waarom kan dat niet bij insulinepompen?

Waarom kan ik niet een sensor naar keuze combineren met een insulinepomp die ik wil? Waarom kan ik niet de Dexcom of Eversense (want accurater/ lekker lang houdbaar, dus handig voor mijn reisavonturen) combineren met de technologie uit de Medtronicpomp (=minder zelf doen, dus meer genieten van het leven) in de Ypsopump of de Kaleido (lekker klein en fancy)?

Ik denk dat het antwoord geld en patenten omvat. Jammer, want met samenwerken zou er zoveel meer bereikt kunnen worden. Ik zou dus graag zien dat jullie samen aan tafel gaan zitten (neem er wat koekjes bij, kun je meteen zien welk van de drie de “beste” boluscalculator heeft) en samen gaan werken aan de ideale insulinepomp. Zodat jullie, samen, ons leven een stukje beter maken.

Groet,

Sanne