Naar de inhoud springen

Overzicht beschikbare sensoren

Steeds meer mensen gebruiken tegenwoordig Continue Glucose Monitoring (of gewoon ‘een sensor’). Dit is een meter die continue de glucosewaarde in je lichaam meet. Dit gebeurt bij de meeste sensoren door middel van een draadje dat, afhankelijk van de soort sensor, 6 tot 14 dagen blijft zitten.

Continu Glucose Monitoring (CGM)

De transmitter zendt elke 1 of 5 minuten een signaal naar een ontvanger, waarop je kunt aflezen hoe hoog je bloedsuiker is. Zo’n sensor geeft veel inzicht, kan je waarschuwen als je bloedsuiker te hoog/laag is/wordt en kan ervoor zorgen dat je je diabetes beter onder controle kunt houden.

Flash Glucose Monitoring (FGM)

FGM is een andere vorm van een glucosesensor. Deze sensor zendt geen signalen naar een ontvanger, tenzij je de ontvanger tegen de sensor houdt om hem te scannen. Op dit moment is het enige FGM-systeem op de markt de Freestyle Libre (FSL). Deze sensor meet wel elke minuut een glucose om zo een trend weer te geven, maar hij geeft geen alarmen zoals CGM. Maar niet getreurd: de Freestyle Libre 2 heeft zijn intrede in Europa al gedaan en beschikt wél over alarmen. Er zijn ook bluetooth add-ons verkrijgbaar voor de Freestyle Libre waarmee je je FGM om kan toveren in een CGM. Hoe dit precies werkt lees je onderaan de pagina.

Nadelen

Een glucosesensor is niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Zo is deze soms minder nauwkeurig dan een vingerprikmeting. De waarde van de sensor loopt namelijk een aantal minuten achter. Dit komt omdat het naaldje van de sensor de glucosewaarde in interstitieel vocht meet. Dit is een lichaamsvloeistof die tussen de cellen doorstroomt. De waardes van de sensor zijn dus niet exact hetzelfde als die van de vingerprik, maar gelijk aan de waarde een aantal minuten geleden. Sommige sensoren moeten daarom 1 tot 2 keer per dag gekalibreerd worden met een vingerprik. Zo weet je zeker dat de waardes van de sensor niet teveel afwijken van de echte waardes. Er zijn wel steeds meer sensoren die vooraf gekalibreerd zijn en waarbij een kalibratie dus niet nodig is. Voorbeelden hiervan zijn de Freestyle Libre en de Dexcom G6.

Sensoren op de markt

Op dit moment zijn er meerdere glucosesensoren op de markt: Medtronic Enlite en Guardian Connet, Dexcom G4 Platinum, Dexcom G5 Mobile, Dexcom G6, de Freestyle Libre en de Eversense XL CGM. Hieronder staat per sensor de praktische informatie vermeld.

Medtronic Enlite en Guardian Connect

De Medtronic Enlite sensor wordt gebruikt in combinatie met de Medtronic insulinepompen: VEO, 640G of 670G. De Enlite sensor stuurt elke 5 minuten een meting naar de insulinepomp toe, waardoor je je bloedsuiker op je insulinepomp kunt zien. De Medtronic 640G heeft als optie zichzelf uit te schakelen bij een hypo. De Medtronic 670G kan ook extra insuline toedienen bij hypers. Meer over deze Smartguard technologie lees je hier.  De Enlite sensor kan het beste gedragen worden op de buik. Medtronic heeft ook nog een sensor genaamd ‘Guardian Connect’ op de markt gebracht. Dit is dezelfde sensor, maar deze communiceert met een app in plaats van een pomp, waardoor hij bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden door pengebruikers. Bekijk ook deMedtronic Enlite website.

Bereik2,2 – 22,2
Levensduur sensor6 dagen
Levensduur zender1 jaar
Kalibratie vereist?2x per dag
Max. afstand sensor – ontvanger2 meter
Waterdicht?Tot 30 min.
Prijs
– Sensor55,- per stuk
– Zender435,-
– Startpakket (zender & 5 sensoren)750,-
Medtronic Enlite

Dexcom heeft momenteel 3 sensoren op de markt: G4 Platinum, G5 Mobile en de Dexcom G6. De Dexcom G4 en G5 blijven 7 dagen zitten en doen elke 5 minuten een meting. De Dexcom G6 blijft 10 dagen zitten en hoeft niet meer te worden gekalibreerd. Het grote verschil tussen de G4 en G5 is de ontvanger. De G5 en G6 kunnen met een gratis app (iOS en Android) afgelezen worden op je smartphone of smartwatch. Je hebt dus geen losse ontvanger nodig. Bekijk ook de Dexcom Nederland website.

G4G5G6
Bereik (mmol/L)2,2 – 22,22,2 – 22,22,2 – 22,2
Levensduur sensor7 dagen7 dagen10 dagen
Levensduur zender9 maanden3 maanden3 maanden
Kalibreren?2x per
dag
2x per
dag
Nooit!
Max. afstand sensor –
ontvanger
6 meter6 meter6 meter
Prijs
– Sensor74,50 per stuk74,50 per stuk87,- per stuk
– Zender346,-310,-207,-
– Prijs per maand330,-330,-330,-
Dexcom G5 systeem

Eversense XL CGM

De Eversense CGM werkt via een onderhuidse sensor die door de arts wordt ingebracht. Hierbij hoort een zender die op de arm wordt geplakt en die de waardes via bluetooth met je smartphone communiceert. De onderhuidse sensor moet om de 6 maanden vervangen worden door een arts. De Eversense is ook particulier verkrijgbaar maar het vergt wel een flinke investering. De prijs om te starten is namelijk ruim 2400,- euro voor een half jaar. Na dit half jaar moet er een nieuwe onderhuidse sensor worden ingebracht en zijn de kosten ruim 1700,- euro. Het inbrengen en de instructie zitten wel bij de prijs inbegrepen. Bekijk ook de Accu-check website.

Bereik (mmol/L)2,2 – 22,2
Levensduur sensor6 maanden
Levensduur zender12 maanden
Kalibreren2x per dag
Afstand sensor – ontvanger7,6 meter
Waterdicht?Ja, IP67
Prijs
– 1e half jaar2411,50 euro
– 2e half jaar1722,50 euro
Prijs per maand345,-
Eversense CGM

Freestyle Libre

Deze sensor verschilt van de overige glucosesensoren in het feit dat de Freestyle Libre alleen glucosewaardes laat zien wanneer de reader of smartphone bij de sensor scant. De Freestyle Libre is hierdoor geen CGM maar FGM. Als je scant, kun je alle metingen zien van de afgelopen 8 uur. De sensor meet automatisch elke minuut de glucosewaarde, dus ook als je niet scant. Het nadeel hiervan is dat je dus minstens elke 8 uur moet scannen om alle waardes te kunnen zien. Daarnaast geeft de FSL (nog) geen alarmen. De waarde kan gescand worden met een speciale reader of met je telefoon als deze geschikt is (zie box hieronder). De Freestyle Libre is getest op de bovenarmen en kan daarom het beste daar gedragen worden. Er zijn echter gebruiker die de sensor op de buik of benen dragen en hier goede resultaten mee behalen. Dit wordt echter niet aanbevolen omdat deze metingen niet zijn gevalideerd. Bekijk ook de FreeStyle website.


De Librelink app kan op je telefoon geïnstalleerd worden als je telefoon gebruikt maakt van het besturingssysteem ‘Android 5.0’ of hoger en als je telefoon een NFC-functionaliteit heeft. Voor iPhones geldt dat de app werkzaam is bij de iPhone 7 of hoger.

Bereik (mmol/L)1,1 – 27,8
Levensduur sensor14 dagen
Kalibreren?Nooit!
Afstand sensor – ontvangerEen paar cm
Waterdicht?Ja, IPX7
Prijs
– Sensor59,90 per stuk
– Startpakket (reader & 2 sensoren)169,90
Prijs per maand120,-
Freestyle Libre

Je Freestyle Libre Upgraden

Zoals eerder benoemd kan de Freestyle Libre omgetoverd worden in een CGM door de toevoeging van een bluetooth add-on. Dit is een apparaatje die je volledig of gedeeltelijk over de sensor heen doet. Het apparaatje scant elke 5 minuten de sensor en geeft de gescande waarde door aan een verbonden smartphone. Het duidelijke voordeel is dat je je sensor niet hoeft te scannen en je de mogelijkheid hebt om alarmen te krijgen als je bloedsuiker snel stijgt/daalt en wanneer je een hypo of hyper hebt. Nog meer voordelen zijn dat de app alle data onthoudt en dat je niet minstens elke 8 uur hoeft te scannen. Ook kun je 12 uur langer doen met je sensor dan je gewend bent. Nadat de LibreLink app de sensor deactiveert en je niet meer kunt scannen kan de bluetooth add-on nog 12 uur metingen doen. Je kunt dan de nieuwe sensor activeren en de metingen zullen elkaar overlappen.

Er zijn ook nadelen aan dit systeem. Het eerste nadeel is dat het apparaatje op of gedeeltelijk over de sensor geplaatst moet worden waardoor deze uiteraard zichtbaarder is. Daarnaast maken de add-ons gebruik van een accu of batterij die moet worden opgeladen of vervangen. De metingen die de add-on verricht kunnen door de bijbehorende app een paar tienden hoger of lager worden weergegeven.

Blucon NightriderMiao MiaoBlucon
Levensduur7 – 14 dagen14 – 28 dagen7 – 14 dagen
Waterdicht?Ja, IP67Ja, IP67Nee
Type accuCR 2023 knoopcelOplaadbare Li-ion accuCR 2023 knoopcel
CompatibiliteitAndroid & iOSAndroid & iOSAndroid & iOS
ConnectiviteitBluetoothBluetoothBluetooth
Smartwatch
Compatbiel
JaJaJa
Compatible met appsLinkBluCon (iOS & Android)

Spike (iOS)

Glimp (Android)

xDrip (Android)

xDrip+ (Android)

Tomato (Android)

Tomato (iOS & Android)

xDrip (iOS & Android)

xDrip+ (Android)

Glimp (Android)

LinkBluCon (iOS & Android)

xDrip (iOS & Android)

xDrip+ (Android)

Glimp (Android)

Tomato (Android)
Prijs130,- euro185,- euro98,- euro
BluCon Nightrider
Miao Miao

Vergoeding?

Het vergoedingssysteem is een beetje ingewikkeld. Er zijn een aantal criteria waarmee je sowieso in aanmerking komt voor CGM of FGM:

  • Het hebben van een kinderwens
  • Zwanger zijn met diabetes (type 1 én 2)
  • Een HbA1c boven de 64 mmol/mol (8%) gedurende langere tijd
  • Hypo-ongevoeligheid
  • Kinderen onder de 18 jaar

Kom je volgens deze criteria niet in aanmerking? Het ziekenhuis heeft ook nog een ziekenhuisbudget waar ze sensoren uit kunnen verstrekken. Je behandelaar moet dan van mening zijn dat CGM voor jou meerwaarde kan hebben. Overleg hierover dus met je behandelaar.

Wil je een CGM aanvragen, maar weet je niet goed hoe? Bekijk het stappenplan van DVN voor het aanvragen van CGM. Bij vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Meer ervaringen lezen over sensoren? Maaike vindt een sensor een grote revolutie op diabetesgebied, Veerle wordt soms moe van haar sensor en Câthy vertelt je wat ze er niet bij vertellen als je er eentje krijgt!

Een gedachte over “Overzicht beschikbare sensoren Een reactie plaatsen