Naar de inhoud springen

Overzicht beschikbare sensoren

Steeds meer mensen gebruiken tegenwoordig Continue Glucose Monitoring (of gewoon ‘een sensor’). Dit is een meter die continue de glucosewaarde in je lichaam meet. Dit gebeurt bij de meeste sensoren door middel van een naaldje dat, afhankelijk van de soort sensor, 6 tot 14 dagen blijft zitten.

Het naaldje zendt continu signalen naar een ontvanger, waarop je kunt aflezen hoeveel je bloedsuiker is. Zo’n sensor geeft veel inzicht, kan je waarschuwen als je bloedsuiker te hoog/laag is/wordt en kan ervoor zorgen dat je je diabetes beter onder controle kunt houden.

Een glucosesensor heeft helaas ook zijn nadelen. Zo is deze minder nauwkeurig dan een vingerprikmeting. De waarde van de sensor loopt namelijk een aantal minuten achter, dit komt omdat het naaldje van de sensor de glucosewaarde in interstitieel vocht meet. Dit is een lichaamsvloeistof die tussen de cellen doorstroomt. De waardes van de sensor zijn dus niet exact hetzelfde als die van de vingerprik. De meeste sensoren moeten daarom 1 tot 2 keer per dag gekalibreerd worden. Zo weet je zeker dat de waardes van de sensor niet teveel afwijken van de echte waardes.

Op dit moment zijn er meerdere glucosesensoren op de markt: Medtronic Enlite en Guardian Connect, Dexcom G4 Platinum, Dexcom G5 Mobile, de FreeStyle Libre en de Eversense CGM. Hieronder staat per sensor de praktische informatie vermeld.

Medtronic Enlite en Guardian Connect

De Medtronic Enlite sensor wordt gebruikt in combinatie met de Medtronic insulinepompen: VEO of 640G. De Enlite sensor stuurt elke 5 minuten een meting naar de insulinepomp toe, waardoor je je bloedsuiker op je insulinepomp kunt zien. De Medtronic 640G heeft als optie zichzelf uit te schakelen bij een hypo. Meer over deze Smartguard technologie lees je hier. De Enlite sensor kan het beste gedragen worden op de buik. Medtronic heeft ook nog een sensor genaamd ‘Guardian Connect’ op de markt gebracht. Dit is dezelfde sensor, maar deze communiceert met een app in plaats van een pomp, waardoor hij bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden door pengebruikers. Bekijk ook de Medtronic Enlite website.

Medtronic Enlite
Bereik (mmol/L) 2,2 – 22,2
Levensduur sensor 6 dagen
Levensduur zender 1 jaar
Kalibreren 2x per dag
Afstand sensor-ontvanger 2 meter
Waterdicht? Tot 30 minuten
Prijs
    – Sensor 55,- per stuk
    – Zender 435,-
    – Startpakket (zender + 5 sensoren) 750,-
Gerelateerde afbeelding
Enlite sensor (rechts) en Medtronic 640G (links)

Dexcom

Dexcom heeft momenteel 2 sensoren op de markt: G4 Platinum en G5 Mobile. Beide sensoren blijven 7 dagen zitten en doen elke 5 minuten een meting. Het grote verschil tussen de G4 en G5 is de ontvanger. De G5 Mobile kan via een gratis app (IOS en Android) afgelezen worden op je smartphone of smartwatch. Je hebt hier dus geen losse ontvanger voor nodig. De Dexcom G4 kan afgelezen worden met een losse ontvanger. Bekijk ook de Dexcom Nederland website.

G4 Platinum G5 Mobile
Bereik (mmol/L) 2,2 – 22,2 2,2 – 22,2
Levensduur sensor 7 dagen 7 dagen
Levensduur zender 9 maanden 3 maanden
Kalibreren 2x per dag 2x per dag
Afstand sensor-ontvanger 6 meter 6 meter
Waterdicht? Ja Ja
Prijs
    – Sensor 74,50,- per stuk 74,50,- per stuk
    – Zender 346,- 310,-
    – Startpakket (ontvanger, zender, oplader en USB-kabel) 923,97 n.v.t.
Afbeeldingsresultaat voor dexcom g5
Dexcom G5

FreeStyle Libre

Deze sensor verschilt van de overige glucosesensoren in het feit dat de FreeStyle Libre alleen de glucosewaardes laat zien wanneer de ontvanger langs de sensor gescand wordt. De FreeStyle Libre is hierdoor geen Continue Glucose Monitoring (CGM), maar Flash Glucose Monitoring (FGM). Als je scant, kun je alle metingen zien van de afgelopen 8 uur. De sensor meet automatisch elke minuut de glucosewaardes, dus ook als je niet scant. Het nadeel hiervan is dat je dus minstens elke 8 uur moet scannen om alle waardes te kunnen zien. Daarnaast geeft de sensor geen alarmen. De waarde kan gescand worden met een speciale ‘reader’ of met je telefoon als deze geschikt is (zie box hieronder). De FreeStyle libre is getest op de bovenarmen en kan daarom het best edaar gedragen worden. Bekijk ook de FreeStyle website.

De Librelink app kan op je telefoon geïnstalleerd worden als je telefoon gebruikt maakt van het besturingssysteem ‘Android 5.0’ of hoger en als je telefoon een NFC-functionaliteit heeft. Voor iPhones geldt dat de app werkzaam is bij de iPhone 7 of hoger.

FreeStyle Libre
Bereik (mmol/L) 1,1 – 27,8
Levensduur sensor 14 dagen
Levensduur zender n.v.t.
Kalibreren niet nodig
Afstand sensor-ontvanger een paar cm
Waterdicht? Tot 30 minuten
Prijs
    – Sensor 59,90 per stuk
    – Zender n.v.t.
    – Startpakket (reader + 2 sensoren) 169,90
Gerelateerde afbeelding
Freestyle Libre en reader

Eversense CGM

De Eversense CGM werkt via een onderhuidse sensor die door de arts wordt ingebracht. Hierbij hoort een zender die op de arm wordt geplakt en die de waardes met je smartphone communiceert. De onderhuidse sensor moet om de 6 maanden vervangen worden. Overigens is het ook belangrijk om te vermelden dat een Eversense CGM alleen te verkrijgen is via je ziekenhuis, omdat de sensor altijd in het ziekenhuis moet worden ingebracht. De Eversense communiceert met een app op je telefoon waarop je je bloedglucose kunt aflezen. Bekijk ook de Accu-check website.

Eversense CGM
Bereik (mmol/L) 2,2 – 22,2
Levensduur sensor 6 maanden
Levensduur zender 12 maanden
Kalibreren 2x per dag
Afstand sensor-ontvanger 7,6 meter
Waterdicht? Tot 30 minuten
Prijs Verkrijgbaar via ziekenhuis
Afbeeldingsresultaat voor eversense
Eversense CGM

Vergoeding?

Het vergoedingssysteem is een beetje ingewikkeld. Er zijn een aantal criteria waarmee je sowieso in aanmerking komt voor CGM of FGM:

  • Het hebben van een kinderwens
  • Zwanger zijn met diabetes (type 1 én 2)
  • Een HbA1c boven de 64 mmol/mol (8%) gedurende langere tijd
  • Hypo-ongevoeligheid
  • Kinderen onder de 18 jaar

Kom je volgens deze criteria niet in aanmerking? Het ziekenhuis heeft ook nog een ziekenhuisbudget waar ze sensoren uit kunnen verstrekken. Je behandelaar moet dan van mening zijn dat CGM voor jou meerwaarde kan hebben. Overleg hierover dus met je behandelaar.

Wil je een CGM aanvragen, maar weet je niet goed hoe? Bekijk het stappenplan van DVN voor het aanvragen van CGM. Bij vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Meer ervaringen lezen over sensoren? Maaike vindt een sensor een grote revolutie op diabetesgebied, Veerle wordt soms moe van haar sensor en Câthy vertelt je wat ze er niet bij vertellen als je er eentje krijgt!