Naar de inhoud springen

De minimed 640G van Medtronic – Review

Hij is al een tijdje op de markt: de Medtronic Minimed 640G. Alhoewel ik over een jaar alweer toe ben aan een andere pomp, vond ik het toch eens tijd om mijn ervaringen met deze pomp te delen. Want het blijft lastig, op basis van de overenthousiaste marketingverhalen van pompfabrikanten en de even enthousiaste verhalen van diabetesverpleegkundigen (want die mensen zijn per definitie enthousiast, ik denk dat ze daarop worden geselecteerd. Pomp? Super! Bloedglucosemeter? Fantastisch apparaat! Hypo? Kan niet beter! Of wacht…)

De feitjes

De Medtronic Minimed 640G is een insulinepomp met een kleurenschermpje, boluscalculator, er passen 300 eenheden in en men kan alles doen in hele kleine stapjes (basaal 0.025, bolus 0.05 eenheden). Hij is waterdicht (tenzij je hem één keer ergens tegenaan laat vallen- ofwel hij is waterdicht tot ongeveer de tweede dag dat je hem bezit). Maar wat hem “uniek” maakt is – in combinatie met een sensor- de smartguardtechnologie. Deze technologie maakt gebruik van een voorspellend algoritme, waardoor de pomp stopt vóór een hypo, om deze zoveel mogelijk te voorkomen.

Mijn mening

De pomp an sich is niet zo bijzonder. Hij is groot, zwaar en er blijven stukjes afbrokkelen (met name waar het reservoir zit). Wat ik ook erg vervelend vond is dat er destijds leveringsproblemen waren waardoor ik een zwarte heb gekregen in plaats van een paarse. Inmiddels is het helemaal niet meer mogelijk om een kleurtje te kiezen. Dit is natuurlijk niet essentieel, maar omdat je toch vier jaar lang, 24/7 aan zo’n ding vast zit zou een kleurtje wel leuk zijn.

Wat ik verder niet prettig vind aan de pomp is dat hij nog wel eens kuren wil vertonen. Soms krijg ik vijf keer in één nacht een alarm dat de batterij leeg zou zijn. Dan moet je het batterijdopje losdraaien en er weer op zetten. Dit is heel vervelend als je gewoon een nacht door wil slapen. Ook is geluidloos/ subtiel bolussen niet mogelijk, want er moeten veel handelingen verricht worden voordat je een bolus kunt toedienen.

Maar er zijn ook positieve kanten aan de pomp. De pomp heeft hele uitgebreide statistieken, waardoor je je bloedglucosewaardes, aantal koolhydraten etc. van de afgelopen dagen kunt analyseren zonder daarvoor het afschuwelijke bijbehorende programma Carelink te openen. Ook zijn de kleine bolus- en basaalstappen heel prettig als je soms ontzettend gevoelig bent voor insuline. Verder is de ruime keuze uit infuussetjes heel fijn.

Maar wat de pomp een goede pomp maakt is de smartguardtechnologie. Dankzij de stop voor laag (en met name het bijbehorende alarm voor laag) heb ik aanzienlijk minder hypo’s, hoef ik veel minder vaak op te staan in de nacht en dat maakt diabetes toch wel weer een stukje makkelijker. Helaas is dit niet voor iedereen beschikbaar.

Conclusie

De pomp is een prima pomp, maar je moet goed afwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen van de pomp. Zeker als je niet in aanmerking komt voor een sensor, is de pomp vrij groot en zijn er misschien betere opties beschikbaar. Een insulinepomp kiezen blijft echter heel persoonlijk, het is belangrijk dat de pomp bij je past. Laat je daarom goed informeren door internet, soortgenootjes en okay … ook door die overenthousiaste DVK. Veel succes!