Naar de inhoud springen

Overzicht bloedglucosemeters

Er zijn misschien wel 500 verschillende bloedglucosemeters verkrijgbaar en dat kan het moeilijk maken om er eentje te kiezen. Daarom hebben wij op basis van een poll op onze Facebookpagina een lijstje voor je samengesteld.

Wat je moet weten

Je hebt ongeveer elke 36 maanden – dat is drie jaar – recht op een nieuwe bloedglucosemeter via je zorgverzekering. Echter is het vaak ook mogelijk om voor die tijd kosteloos een nieuw exemplaar te krijgen, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat en een reserve mee wilt nemen of omdat die van jou kapot is. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je hulpmiddelenleverancier of met de fabrikant van de meter.

De meters

Contour Next (Ascensia)

Veruit de meeste mensen die reageerden op onze Facebook-poll gebruikten de Contour Next Link (2.4), een meter die verbinding heeft met de insulinepompen van Medtronic en op die manier automatisch je bloedglucosewaardes doorstuurt naar de pomp. Deze meter heeft een geheugen voor 1000 metingen, maakt gebruik van Second Chance-technologie (dat betekent dat je extra bloed kunt aanbrengen als het de eerste keer niet genoeg was) en heeft een bloeddruppel van 0.6 microliter nodig. De meter kan ook gebruikt worden om een bolus toe te dienen met de bijbehorende Medtronic insulinepomp.

Enkele ervaringen:

Ik heb de Contour Next Link. Het voordeel is dat hij communiceert met mijn pomp. Alleen soms lukt het niet om de waarde door te sturen. Maar vaak lukt het na een paar keer proberen wel. Hiervoor had ik de Accu chek Mobile en die vond ik wel veel makkelijker in het gebruik omdat alles bij elkaar zat en je geen losse teststrips had.

Werkt prima met m’n pomp. Kleurenscherm en een verlichte teststripinvoer. Handig in het donker

“Rotding omdat hij niet direct vanzelf uitgaat als je de strip verwijdert, en, omdat het bijhorende etuitje gewoon niet lekker past.”

“Ik vind het een fijne meter omdat hij lijkt op een mp3 speler en dus niet opvalt, ook dat hij waardes doorstuurt naar de pomp is ideaal”

De Contour Next One is de nieuwe meter van Ascensia. Deze is niet verbonden met een insulinepomp, maar heeft wel een bijbehorende app waarin waardes bekeken en geanalyseerd kunnen worden. Ook heeft deze meter een moderner design dan de Contour Next Link en maakt hij gebruik van gekleurde lampjes die aangeven of de bloedglucose te hoog, te laag of binnen doelbereik is. De Contour Next One slaat 800 metingen op en heeft een bereik van 0.6 mmol/liter tot 33.3 mmol/liter.

De Contour Next One is een hele stijlvolle meter. Hij past goed in het bijgeleverde tasje, helaas is de vormgeving van dat tasje nog steeds een ramp. De app is op zich wel handig, vooral omdat de meter de waardes automatisch doorstuurt. Het nadeel is dat de meter niet uit gaat zodra je het stripje eruit haalt.”

Glucofix Tech (Glucofix)

De Glucofix Tech is een iets onbekendere bloedglucosemeter van het merk Glucofix. De meter heeft een bereik tussen de 1.1 mmol/liter en 33.3 mmol/liter, kan tot 730 metingen opslaan en laat gemiddelden van 1, 7, 14, 30 en zelfs 90 dagen zien. De meter heeft een uitwerpsysteem voor gebruikte teststrips (geen bloed aan je handen dus) en heeft een bijbehorende app waarmee je waardes kunt uitlezen en doorsturen. De batterij gaat 1000 metingen mee.

Glucofix tech! Makkelijk uit te lezen via nfc op je telefoon

Accu Chek (Roche)

De Accu Chek serie kent een aantal populaire meters. De meest nieuwe meter van Accu Chek is de Accu Chek Instant. Deze meter verbindt met de MySugr-app, werkt met hele kleine teststrips en met een kleurensysteem om aan te geven of de bloedglucose te hoog, te laag of binnen doelbereik is. De meter slaat 720 metingen op, echter zijn alleen de laatste meting en gemiddeldes te zien.

De Accu-Chek Instant is een hele mooie, kleine, lichte meter. De teststripjes zijn heel klein, zo klein dat je ze met een hypo niet te pakken krijgt, dus dat is onhandig. Ook vind ik het niet prettig dat ik zonder MySugr niet mijn metingen van de afgelopen dag kan zien.”

Daarnaast heeft Accu Chek de Accu Chek Aviva Expert. Deze meter heeft een geïntegreerde boluscalculator waarmee berekend kan worden hoeveel insuline je moet toedienen op basis van je bloedglucosewaarde en het aantal koolhydraten dat je eet.

De boluscalculator vond ik vooral in het begin heel fijn, daarmee leer je hoeveel insuline je moet toedienen. Een nadeel aan deze meter vind ik het formaat, hij is groter dan de meeste meters”

Ook de Accu Chek Mobile wordt genoemd. Dit is een meter waarin cassettes met 50 teststrips gaan, zodat je deze er niet elke keer in hoeft te doen als je wilt meten. Deze meter is daardoor wel groter dan de meeste bloedglucosemeters. 

Freestyle Insulinx (Abbott)

De Freestyle Insulinx heeft een groot scherm, maakt automatisch wekelijks een overzicht van je bloedglucosewaardes en heeft functies om deze te analyseren.

Meer weten over bloedglucosemeters?

Het JDRF maakte een mooi filmpje over bloedsuikermeters en ook de rest van het internet staat vol met mooie overzichten! Bekijk bijvoorbeeld de Keuzehulp bloedglucosemeters. Kijk ook eens rond op de site van je hulpmiddelenleverancier, Google erop los en besluit dan, samen met je diabetesverpleegkundige uiteraard :), wat voor jou de beste bloedglucosemeter is!