Naar de inhoud springen

Review Omnipod

Ik heb persoonlijk niks met een pomp met draad, ik voel me beperkt, ik voel me er simpelweg niet prettig bij. En ik ben van mening dat een keuze voor een pomp heel persoonlijk is, een insulinepomp moet bij je passen, in je leven en als mens. Draadloos it is.

Ik maak nu al meer dan vijf jaar gebruik van de Omnipod. Destijds was de Omnipod de enige patchpomp op de markt, toen ik eenmaal had besloten geen conventionele pomp te willen bleef er dus niet heel veel voor mij over. 

Naaldenangst

Mijn belangrijkste reden waarom ik vijf jaar geleden voor de Omnipod heb gekozen is omdat ik na 16 jaar een flinke angst had ontwikkeld voor het inschieten van de naalden. En dus zag ik de bui al hangen met het inschieten van infusiesetjes. De Omnipod neemt mijn angst hierin toch een beetje weg, ik plak de pod op een zelfgekozen plek en hoef alleen nog maar op ‘start’ te drukken. Dit vond ik in het begin zelfs al te spannend, dus dat loste ik op door mijn PDM aan iemand anders te geven. Hij/zij kreeg dan de eer om mij te verrassen met het inschieten van de naald.  

De Nokia onder de insulinepompen?

De PDM daarentegen, die wordt vaak bestempeld als ‘ lomp’ en de Nokia 3310 onder de insulinepompen. Daar kan ik dan ook niks tegenin brengen. Het is voor het jaar 2018 toch ook echt wel een lomp apparaat. Ik vind het dan ook jammer dat er al meer dan 8 jaar niks aan de interface is veranderd. Ze lopen naar mijn idee echt achter op andere bedrijven die nu veel meer hun doelgroep betrekken in het verbeteren van hun medische producten.

Nu ben ik zelf nogal chaotisch en zijn mijn diabetesspullen letterlijk overal en nergens te vinden. Wat soms juist handig is en soms…tsja, dan mag ik de stripjes wel wat vaker achter mijn kont opruimen. Maar goed, om terug te komen op de PDM, die moet ik dus niet vergeten! Want zonder PDM kun je niks met je pod, geen knopjes, geen bolus toedienen en geen basaal stopzetten.  

En … de features?

Ook het woord features is al te hip voor de PDM als je het mij vraagt. Maar uiteraard staat de probleemloze werking voorop en komen de fancy features daarna pas ter sprake.  

De pod is waterdicht, je kunt er dus gewoon mee douchen. De pod blijft drie dagen zitten (Na 72 uur zal de pod zichzelf deactiveren, of je dit nu wilt of niet. Ook over deze keuze verschillen de meningen) en je kunt het insulinereservoir vullen met maximaal 200 eenheden. Gebruik je meer? Dan is het de vraag of je in aanmerking komt voor deze pomp aangezien je de pod vaker moet vervangen dan eens in de drie dagen. Bespreek dit dan ook goed met je behandelend arts en zorgverzekering!

Conclusie

Heb je het net zoals ik niet zo met draadjes? En neem je voor lief dat er nog geen geïntegreerde CGM- combinatie bestaat voor deze pomp? Dan is de Omnipod zeker een goede optie voor jou. Al zou het fijn zijn als er wat meer concurrentie op de markt komt wat betreft patchpompen. Dit geeft Insulet misschien ook een duwtje in de rug om op te schieten met de ontwikkelingen van de Omnipod.

Meer weten over insulinepompen? Lees ook eens: ‘de voor- en nadelen van de insulinepomp op een rijtje‘ en ‘Hoe kies je de juiste insulinepomp?