Naar de inhoud springen

Mensen met type één: waar vind je ze?

Het motto van Stichting ééndiabetes is niets voor niets “type 1 heb je niet alleen”. Soortgenootjes met type 1 diabetes maken het leven met kapotte bètacellen nou eenmaal een stuk makkelijker. Maar hoe vind je die?  Dat is makkelijker dan je denkt. Je vindt de wandelende hypo’s, hypers, pompers, spuiters en alles er tussenin zowel on- als offline en in alle stukjes van Nederland!

Online

Facebook

Facebook is één van de meest makkelijke plekken om soortgenoten te vinden. Er zijn verschillende diabetesgroepen waar je lid van kunt worden. Zo heb je “nuttige” groepen voor vragen over pompen (Medtronic, Omnipod, Libre, Kaleido, Dexcom, enz.) Ook zijn er groepen waarin zowel mensen met type 1 als type 2 zitten, internationale groepen, groepen voor ouders etc.

facebook

Specifiek voor jongvolwassenen met type 1 zijn er twee goede Facebookgroepen: de groep van Jong met diabetes en onze eigen groep ‘Jongvolwassen en diabetes’. In de groepen wordt van alles besproken en kan iedereen vragen stellen. Wil je ook jonge mensen met andere chronische aandoeningen ontmoeten? Dan is de Facebookgroep van All of Me heel goed. Mocht je het spannend vinden om om te gaan met soortgenoten, dan is Facebook een goed medium om mee te beginnen, aangezien  je eerst rustig mee kunt lezen zonder zelf actief op dingen te reageren.

Instagram

Ook Instagram kent een grote (met name internationale) diabetescommunity. Deze kun je vinden door te zoeken op een van de volgende de hashtags: #t1d #type1diabetes #typeonediabetes #eendiabetessquad #whereislibby #insulinpump #insulin  #t1dlookslikeme #showmeyourpump #doc. Wij raden af te zoeken op #diabetes of #suikerziekte omdat je dan vooral mensen krijgt die op het punt staan heel veel te gaan eten en van mening zijn dat je daar diabetes van krijgt. Je kent ze vast wel!

insta

Je kunt Stichting ééndiabetes ook volgen op Instagram, net als een groot aantal andere Nederlandse of internationale mensen met type 1, bijvoorbeeld: Myrthe (Girl0ninsulin), Sebastiaan & Annelot (Dia-be-smart), maar met zoeken naar een paar hashtags kom je mensen van over de hele wereld tegen!

Fora

Hoewel fora een beetje achterhaald zijn, is het nog steeds mogelijk soortgenoten hier te vinden. Met name voor het antwoord op een eenmalige vraag kun je hier goed terecht. Goede fora zijn het Diabetes Trefpunt van DVN (vaak wat oudere mensen en ouders van) en Cyberpoli (met name kinderen).

Whatsapp

Er zijn ontiegelijk veel whatsappgroepen voor jongvolwassenen met type 1 diabetes. Deze worden vaak gestart via Facebook, dus mocht je hier behoefte aan hebben dan kun je het beste in een van de bovengenoemde Facebookgroepen vragen of je bij een Whatsappgroep aan kunt sluiten of dat er misschien mensen zijn die een nieuwe groep willen starten.

Youtube

Er zijn ook veel leuke Youtubers die filmpjes maken over het leven met diabetes. Dat is vooral handig als je op zoek bent naar herkenning, voor interactie met soortgenoten is Youtube een minder handig medium. Enkele leuke diabetesyoutubekanalen zijn Jarah Gartener Simons, Irisscan (beide Nederlanders), Diabetic Danica, Michelle Lord, The Dale Tribe (over een dochter met diabetes) en Nerdabetic (met name over diabetestechnologie zoals pompen en sensoren).

diabeticdanica

Offline

JONG (Diabetesvereniging Nederland)

Jong is de jongerenafdeling van de Diabetesvereniging. Zij organiseren bijvoorbeeld stedentripjes, kampen of andere activiteiten voor jongvolwassenen met type 1 diabetes.

Gerelateerde afbeelding

Borrels

Ook hiervoor moet je in de Facebookgroep ‘Jongvolwassenen en type 1 diabetes’ zijn. Hierin worden regelmatig borrels georganiseerd op verschillende plekken. Hartstikke gezellig en je leert ook nog eens snel mensen kennen, vooral leuk als je bijvoorbeeld net in een stad bent gaan studeren en nog niet echt mensen kent daar!

Fundraisers en informatieavonden

Hier zijn vaak minder jongvolwassenen te vinden, maar met zijn allen geld op halen voor diabetesonderzoek verbroedert ontzettend. Voorbeelden van fundraisers zijn de Diabeat-it run van het Diabetesfonds en de JDRF walk/ dam tot damloop voor het JDRF. Ook organiseren verschillende organisaties in diabetesland informatieavonden waar je anderen met type 1 kunt ontmoeten terwijl je luistert naar onderzoekers die vertellen over nieuwe ontwikkelingen.

Gerelateerde afbeelding               Gerelateerde afbeelding

D-support

Altijd al een rolmodel willen zijn? Via D-support kun je oppassen bij een kindje met diabetes. Geloof me, het is ontzettend gaaf om te horen van de ouders dat je oppaskindje per se het stijgalarm op haar pomp aan wilde “omdat Sanne dat ook heeft”.

Afbeeldingsresultaat voor d-support

Ziekenhuis

Vraag eens bij je DVK of ze in het ziekenhuis dingen organiseren waar je nieuwe diabuddies kunt ontmoeten. Of misschien breng je hem/haar wel op een heel goed idee met deze vraag.

Nog niet overtuigd van het nut (of misschien zelfs de noodzaak) van diabuddies? Lees de blog van Anne!