Naar de inhoud springen

5x diabetes als excuus

Nee, het is niet altijd even netjes, maar diabetes kun je ook als excuus gebruiken. Dat mag soms ook best, want als persoon met diabetes heb je al genoeg ongeluk in je leven gehad. De voordelen die eraan vast hangen kun je dan maar beter voor lief nemen.

Te laat komen

‘’Ik kreeg onderweg ineens een hypo en toen moest ik stoppen en eten. Ik vind het zelf ook heel erg vervelend! Maarja, het gebeurde ineens …’’ Je excuses aanbieden is niet eens nodig. Het is je diabetes die ervoor zorgt dat je te laat kunt komen terwijl je in werkelijkheid de wekker 3x hebt gesnoosd en in een veel te diepe slaap bent gevallen. Je kunt ook vertellen dat je een nachtelijke hypo had en wakker werd op de keukenvloer, met allemaal gummibeertjes om je heen.

Studievoordeeltjes

Zo’n aantekening van een functiebeperking kan voor veel verschillende dingen van pas komen: verlenging van je toetstijd is altijd fijn. Helemaal omdat je die óók kunt gebruiken als je helemaal geen hypo of hyper hebt gehad. De meeste mensen krijgen verlenging vanwege dyslexie. Jouw alvleesklier is óók dyslectisch. Soms kun je zelfs toetsen herkansen omdat je bloedsuikers gewoon ‘helemaal van slag’ waren. Ondertussen heb ik zelfs geregeld dat ik mijn telefoon bij mijn tentamen mag gebruiken om mijn Freestyle Libre te scannen. Officieel moet er een surveillant meekijken, maar in de praktijk gebeurt dat nooit en laten ze me gewoon mijn gang gaan.

Eten

Eten kan altijd en overal. Hypo’s komen immers op de meest gekke en onverwachte momenten. En ja … met (of zonder) hypo kun je best schaamteloos een hele chocoladereep naar binnen werken. Heerlijk!

Sporten

Als je op je studie of school nog moet sporten is hier onderuit komen héél makkelijk. Sporten met een hypo of te veel actieve insuline is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Bovendien kan het ook een excuus voor jezelf zijn als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan: als je vandaag al 3 hypo’s hebt gehad, kun je inderdaad beter onderuitgezakt op de bank blijven liggen.

Elk ander ding

Zorg voor een pomp- of sensoralarm, kijk gepanikeerd en zeg dat je uitwendige pancreas een interne storing heeft en dat je nú naar huis moet voor reservemateriaal. Als pompgebruiker redt dit excuus je uit elke ongewenste situatie. Wie een pen gebruikt kan ook altijd terugvallen op de technologie van de pen: er zit een barst in je ampul, je insuline is plotseling op of hij doet het gewoon niet meer. Vooral met veel moeilijke woorden gooien, en je komt overal onderuit.