Naar de inhoud springen

De nieuwe Medtronic Minimed 670G insulinepomp

Afgelopen donderdag en vrijdag was het zover: ik mocht naar Zwitserland om het Medtronic Event bij te wonen! Het thema was de lancering van de Minimed 670G. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een insulinepomp is die mijn dromen wel een beetje waarmaakt.

Medtronic HQ!

Voordat ik vol enthousiasme ga vertellen over de Minimed 670G, schrijf ik eerst over de interessante rondleiding bij het hoofdkantoor van Medtronic Zwitserland in Tolochenaz. Het hoofdkantoor heeft een gigantische productieafdeling, met clean rooms (super interessant!) waar pacemakers gemaakt worden. De hele grote formaten van jaren geleden tot de kleinste chip die momenteel gebruikt wordt. Erg leuk om te zien, ook hoe gepassioneerd de mensen hiermee aan de slag gaan. 

De Minimed 670G

Dat er op een andere vestiging waarschijnlijk net zulke gepassioneerde mensen werken die onze insulinepompen ontwikkelen, maakt mij razend enthousiast. En dat brengt mij terug naar de Minimed 670G. De 670G is de opvolger van de 640G. De 640G is de eerste pomp van Medtronic met een hybrid-loop systeem, oftewel een pomp die samenwerkt met je sensor. Een grote uitkomst natuurlijk dat deze pomp stopt met insulinetoediening indien je glucosewaarde richting een hypo gaat. Het gave aan de 670G is dat deze pomp ook nog eens meer basaal gaat toedienen indien de bloedglucose stijgt. Dokter Ohad Cohen was aanwezig om één en ander over de pomp toe te lichten, maar vertelde vooral waarom de TIR (time in range) zo belangrijk is.
20181012_105236

Doordat deze pomp zowel hypo’s als hypers zoveel mogelijk voorkomt, is het de bedoeling dat je meer tussen de 4,0 en 10,0 mmol/l zit. De streefwaarde staat ingesteld op 6,7. Ik ben zo enthousiast over deze pomp. Dit is toch een uitkomst?! Een pomp die voorkomt dat je te laag zit en automatisch meer insuline geeft als je het nodig hebt. Wat willen we nog meer? Voor mij zou deze pomp echt een uitkomst zijn, omdat deze dus zelf meer of minder insuline kan geven als je bloedsuiker hoog of laag wordt. Er dient uiteraard nog wel een bolus gegeven te worden voor het eten van een maaltijd. De koolhydraten moeten dus nog wel geteld en ingevoerd worden.

Andy Nicholson introduceerde de insulinepomp aan de Europese bloggers. Andy ken ik van voorgaande evenementen en kan gepassioneerd en duidelijk uitleggen hoe één en ander werkt. De 670G gaat met een nieuwe sensor en meter samenwerken, namelijk de Guardian Sensor 3 en de Guardian Link 3. De sensor gaat 7 dagen mee en mag nu ook officieel op de arm gedragen worden.

Twee functies

De pomp heeft twee functies. De functie die we al kennen, met een eigen basaal, en de SmartGuard. Bij de SmartGuard is de time in range tussen de 4,0 en 10,0 met als streefwaarde 6,7 en zal de pomp insuline toedienen om jouw BG rond de 6,7 te houden. Elke nacht om 00.00 uur kijkt het systeem naar je data van de afgelopen dag en stelt zichzelf bij. Omdat een streefwaarde van 6,7 wellicht wat laag is bij bijvoorbeeld het sporten, zou je deze tijdelijk kunnen verhogen. De streefwaarde kan niet verlaagd worden uit veiligheidsoverwegingen. Wellicht dat dit in de toekomst wordt aangepast, maar voor nu kan dat helaas niet. Mocht er iets misgaan met de sensor dan wordt dit, net als de waardes, doorgestuurd naar de pomp en springt deze over op de safe mode en pas weer terug op de SmartGuard als alles weer werkt.

Rob Howe is een diabetespatiënt uit Amerika en ook hij was bij het evenement aanwezig. Rob gebruikt al ruim een jaar de 670G en kwam zijn ervaringen met ons delen. Hoe gaaf om te zien en te horen! Rob heeft op zijn pomp uitgelezen dat hij de afgelopen dagen amper 40 minuten onder zijn range (lager dan 4,0) heeft gezeten en nog geen 2 uur hoger dan zijn range (boven de 10,0) heeft gezeten. En dat in de afgelopen 30 dagen! Dat is bijna niets. Ik ben jaloers! Tevens heeft hij een live Facebooksessie gehouden waarbij vragen werden beantwoord. Leuk om eens achter de schermen mee te maken.

Nu de sensoren nog…

Ik ben razend enthousiast over deze pomp en kan er uren over praten en vertellen. Ik hoop dat de sensoren snel voor een grotere doelgroep vergoed worden in Nederland zodat een ieder een weloverwogen keuze kan maken. Mocht ik in aanmerking komen voor een sensor, dan zou ik zeker voor de combinatie Minimed 670G en Guardian Sensor 3 gaan. Maar ik moet nog even wachten… Gelukkig voor anderen worden de eerste pompen deze week uitgegeven.

Wil je Lisanne iets vragen over de 670G? Volg haar op Instagram en/of stuur een berichtje!

 

Disclaimer: Lisanne is namens Stichting ééndiabetes uitgenodigd voor dit bloggers-event. Reis- en verblijf waren op kosten van Medtronic. Deze blog is onafhankelijk van Medtronic geschreven.