Naar de inhoud springen

Wereld Diabetes Dag- wat is dat?

Gefeliciteerd! Vandaag is het onze dag! Helaas krijgen we geen cadeautjes (een paar bètacelletjes of een kunstmatige alvleesklier staan hoog op het verlanglijstje), maar een stukje taart gaat er altijd wel in. Vandaag is het namelijk Wereld Diabetes Dag. Een dag die in het leven is geroepen om één keer per jaar een beetje extra aandacht voor diabetes te vragen.

Waarom vandaag?

Zoals je misschien wel weet is Frederick Banting de man die in 1922 insuline ontdekte en daarmee ons leven redde. Nou is deze beste man op 14 november, vandaag dus, jarig. Daarom is deze dag omgedoopt tot Wereld Diabetes Dag (WDD). De dag zelf is ontstaan in 1991 toen de International Diabetes Federation (IDF) en de World Health Organization(WHO) aandacht wilden vragen voor de stijgende prevalentie en complicaties van diabetes, zowel type 1 als type 2.

Wat is het thema?

Elke editie van de WDD heeft een thema. Vorig jaar was dat vrouwen, dit (en volgend) jaar is het familie. Er wordt stil gestaan bij de impact van diabetes op een familie, maar ook bij bijvoorbeeld de erfelijkheid van type 2 diabetes. De IDF heeft familie als focuspunt voor onderzoek de aankomende twee jaar, wat waarschijnlijk het thema van WDD heeft bepaald.

Wat doen mensen op WDD?

In aanloop naar en tijdens WDD is er plotseling heel veel aandacht voor diabetes in de media (als het je nog niet was opgevallen gaat dat je nu wel opvallen): kranten publiceren opeens artikelen met titels als “de oplossing voor diabetes is nabij” (niet intrappen!), er verschenen filmpjes van Youtubers die een week als persoon met type 1 diabetes door het leven gingen etc. Grote farmaceuten hebben meestal ook een actie rondom WDD: Medtronic lanceerde het platform “Daar kun je niet omheen”, Ascensia post verhalen over families waarin iemand type 1 diabetes heeft (ook de ééndiabetesfamilie stond in de spotlights!), Roche heeft tijdelijk ingestuurde familiefoto’s als omslagfoto etc.

Ook de diabetescommunity is druk: de gehele maand november doet menig Instagrammer de #happydiabeticchallenge, de blauwe cirkel die symbool staat voor diabetes verschijnt óveral en op 14 november trekt iedereen (jij ook toch?) blauwe kleren aan om aandacht te vragen voor diabetes en de impact daarvan. En dat mag ook wel, want diabetes blijft een onbegrepen ziekte die behoorlijk wat impact heeft op je leven. Vandaag kun je dat voor één keertje met de hele wereld delen!

En jij? Doe jij iets bijzonders op Wereld Diabetes Dag?