Naar de inhoud springen

“Suikerpatiënt” – Veerle

Met een sceptische blik begon ik aan het artikel op Nu.nl en RTLnieuws op 7 november over de kunstmatige alvleesklier van Robin Koops. Sceptisch, omdat we dit al zo lang horen, en omdat de vergoeding voor de Freestyle Libre en CGM systemen uitblijft. Daarom zie ik niet in hoe we vergoeding zouden krijgen voor de kunstmatige alvleesklier die in Twente wordt gemaakt – ook al zou deze volgend jaar op grote schaal geproduceerd kunnen worden.

Voordat ik door de eerste alinea heen ben gruwel ik. Daar staat namelijk dat ‘suikerpatiënt’ Robin Koops dat ding aan het maken is. Alsof dat een dekkend woord is voor zo’n man. ‘Ondernemer’, ‘uitvinder’, ‘ontwikkelaar’: allemaal compleet geschikte woorden voor een man die type 1 diabetes heeft en al zijn tijd en energie steekt in het ontwikkelen van een hulpmiddel dat de levens van mensen met type 1 diabetes (en een selecte groep mensen met type 2) makkelijker gaat maken. In plaats daarvan wordt er gekozen voor het woord ‘suikerpatiënt’.

Ik ben geen suikerpatiënt. Ik ben Veerle. Een vrouw, 29 jaar oud, partner, dochter, zus. Ik ben werknemer, blogger, vriendin, tante. Ik ga graag wandelen en fietsen, houd van reizen, koken en boeken lezen. En ik heb toevallig type 1 diabetes. Zodra iemand over suikerziekte begint, voel ik me al ongemakkelijk, laat staan als je wordt omschreven als ‘suikerpatiënt’. Mijn internist, verpleegkundige en huisarts mogen me patiënt noemen. Bij hen ben ik onder behandeling. Voor niemand anders ben ik patiënt. En kunnen we dat ‘suikerziekte’ onderhand ook niet afleren?

Soms vraag ik me af of ik daar de enige in ben. Ik hoor genoeg andere mensen met type 1 zichzelf ‘diabeet’ noemen, iets waar ik me ook nooit prettig bij voel. Maar aan de andere kant, is dat een keuze die ieder voor zichzelf maakt. Maar als iemand anders mij (of iemand anders met type 1) bestempeld als ‘diabeet’, ‘suikerpatiënt’ of wat dan ook – dan gruwel ik van binnen. Helemaal als de Nederlandse pers besluit dat dat een prima omschrijving is van iemand met type 1 diabetes. Dan voelt het altijd alsof we weer helemaal opnieuw kunnen beginnen met het knokken tegen de vooroordelen en het onbegrip.

En bedankt – RTL Nieuws en nu.nl (en alle andere bronnen die het artikel min of meer letterlijk overnemen).