Naar de inhoud springen

Keuzestress – Donja

Ik heb met heel veel dingen in het leven keuzestress. Onnodige keuzestress. Een luxeprobleem, wat soms te belachelijk voor woorden is dat er zoveel keuzemogelijkheden voor bestaan, laat staan dat je er stress van krijgt.Bij welk thuisbezorgd bedrijfje zal ik bestellen? Welke koffiebonen moet ik kiezen … licht geroosterde bonen, bonen uit Zuid-Amerika of Dark Roasted? Spa, Chaudfontaine, Bar le Duc, Evian?

Waarom heb ik dan geen keuzestress als het gaat om het kiezen van een geschikte pomp? Van een geschikte sensor? Ik wil stress hebben omdat er te veel keuze is, en de ene optie nog beter, mooier en nieuwer is dan de ander. Maar zo werkt het niet, ik wilde vijf jaar geleden een patchpomp en de keuze was al voor mij gemaakt, vanuit de industrie en vanuit het ziekenhuis.

Naar mijn mening is er te weinig concurrentie op de markt. Ik zou overspoeld moeten worden met opties voor patchpompen, ik zou in een ideale wereld de plus en minnen tegenover elkaar moeten kunnen wegstrepen om zo tot de beste pomp te komen die past in mijn leven. Maar als ik momenteel de keuzehulp op pompnet invul dan krijg ik:  

“Helaas is er geen insulinepomp die voldoet aan al uw wensen. Misschien kunt u nogmaals naar de keuzemogelijkheden kijken en waar mogelijk deze aanpassen. Door deze te wijzigen kunt u zien welke insulinepomp het beste bij uw voorkeur past.“

Pardon? Aanpassen? Waarom past de markt zich niet aan de doelgroep aan? Natuurlijk kan ik de waarom hier zelf ook wel invullen. De zorgverzekeraars, de kosten, de farmaceutische industrie, hoe de markt in elkaar zit … maar dat neemt de frustratie nog niet weg. Mijn ideale pomp bestaat niet eens, laat staan dat er concurrentie voor bestaat. Laten we hopen dat de technologische ontwikkelingen alleen nog maar harder gaan de aankomende tijd, nog harder dan de afgelopen jaren. Misschien dat er dan een besef komt dat je niet meer achter kunt blijven als je mee wilt tellen in de diabeteswereld…

Oh, en ik ken ook zeker diabetes keuzestress momenten. Ze bestaan. Bedenk jij maar eens als je voor een volle koelkast staat met een hypo wat jij gaat eten om de lage waarde op te lossen. Stress!