Naar de inhoud springen

Zorgen door zorgverzekeraars – Imke

Nu ik een aantal maanden de Omnipod in gebruik heb, ben ik er vast van overtuigd dat dit ding helemaal geweldig is. Vooral de bewegingsvrijheid en het leven zonder slangetje aan me zijn voor mij de belangrijkste voordelen. Er is wat mij betreft maar één nadeel aan deze pomp, en dat is de manier waarop de zorgverzekering omgaat met de Omnipod.

Doordat ik al een paar dagen met de Omnipod bezig was voordat ik mijn eerste levering kreeg, liep ik vanaf het allereerste moment achter met Omnipods. Jullie kennen allemaal wel de driemaandelijkse levering, waarbij je al je diabetesspullen in één keer geleverd krijgt. Normaal gesproken erg handig, maar niet als je nog maar één pod hebt, en te horen krijgt dat je bestelling pas over een dikke week verzonden mag worden omdat de zorgverzekering je geen extra pods wilt leveren.

Mijn leverancier gaf aan dat zij niks voor mij konden betekenen, en dat ik het misschien eens bij de producent zelf kon proberen. Ook hier heb ik weer mijn verhaal gedaan, en uitgelegd dat het voor mij (en ik denk voor alle diabeten die normaal gesproken leven met een pomp) gewoon niet mogelijk is een week zonder pomp te doen. Na een heleboel telefoontjes over en weer gaf de producent van de pomp gelukkig aan dat ze me wel een paar extra pods toe zouden sturen, maar dit voorval heeft me wel aan het denken gezet.

Ik vraag me oprecht af of zorgverzekeraars gesprekken hebben met diabeten voordat ze beslissen hoe en in welke getale ze diabeteshulpmiddelen gaan vergoeden. Bij mij (en ik denk bij vele anderen) is het zo dat de verzekering heeft uitgerekend dat je drie dagen met een pod doet, en je krijgt er dan ook geen één meer of minder. Dit houdt in dat als je begint met de Omnipod en er een aantal dagen zit tussen bestelling en levering, zoals bij mij, je al begonnen bent met je pods. Hierdoor loop je meteen achter, terwijl de verzekering je geen enkele pod méér geeft. Ook als er eentje niet functioneert heb je pech, en zul je aan de fabrikant moeten vragen of zij je misschien nog een extra pod op willen sturen.

Ik snap niet dat een zorgverzekering niet in ziet (of wilt zien) dat het super belangrijk is om reserve pods (of andere hulpmiddelen) te hebben. Het kan altijd gebeuren dat er eens een keer iets niet werkt of kwijt raakt. En waarom zou je ook geen reserves krijgen? Het is niet alsof je de pods op straat uit gaat delen en er zelf geen gebruik van gaat maken. Deze pods heb je zelf nodig om je dagen op een fatsoenlijke manier door te komen. Zonder zou ik gewoonweg niet kunnen functioneren. Als je bent ingesteld op een pomp, is het bijna onmogelijk om voor een weekje maar even te spuiten, omdat je geen pods meer krijgt. Ik zag mezelf al het ziekenhuis in lopen met de vraag of ze me eventjes een week op konden nemen, aangezien ik geen pods meer had en ik niet kon functioneren op alleen spuiten. Gelukkig hielp de producent mee, anders was dit scenario misschien nog wel werkelijkheid geworden. En dat was natuurlijk een ramp geweest voor de zorgverzekeraar, want in plaats van die paar extra pods die ze dan hadden moeten betalen, hadden ze een hele week aan ziekenhuisopnamekosten kunnen ophoesten!