Naar de inhoud springen

Diabetes en de media: zeven ergernissen.

Als er iets is waar ik vaak commentaar op heb (naast pompfabrikanten, het Zorginstituut Nederland en zorgverleners), is het de manier waarop diabetes wordt omschreven door de media. Daarom mijn top zeven ergernissen met betrekking tot de combinatie diabetes en (social) media!

Pijnloze naalden

Woorden als comfortabel en pijnloos horen gewoon niet thuis in reclames voor naaldjes. Het doorboren van je huid met een scherp voorwerp, hoe klein dan ook, is alles behalve comfortabel. Zelfs als je dat dagelijks bijna net zo vaak doet als met je ogen knipperen.

comfort

Verkleinwoorden

Veel mensen zonder diabetes gebruiken graag verkleinwoorden voor diabeteshulpmiddelen. Spuitje, insulinepompje, vingerprikje… Nou, dat spuitje is een spuit als je net op de verkeerde plek zit, dat pompje een baksteen als je hem onder een jurk moet verstoppen en een vingerprikje een vingerprik als je er voor de zesde keer vandaag je activiteiten voor moet staken, aangestaard wordt en er weer eens een rood getal op je meter verschijnt.Vingerprikjes

Het woord “diabetici”

Alsof je een MSc hebt behaald in bètacellen slopen. Vooral als dit woord als bezit wordt gebruikt (“Zij heeft nu drie jaar diabetici” – Ja, die bewaren we in de kelder, is toch leuk?). Of nog erger: het woord “suikerziekte”.  Geen onderscheid.jpeg

Geen onderscheid maken

Ofwel het bekende heikelpuntje in diabetesland. Hartstikke leuk als er een nieuwe behandeling is gevonden voor type 2 diabetes, maar daar heb ik niets aan. Zou dus fijn zijn als nieuwsberichten voortaan onderscheid maken.diabetici

Onzin

Zoals “gezonde” recepten die eigenlijk zo gezond niet zijn. Of een schema waarin je de naam van je pomp kunt opzoeken (met namen die niet zoveel met pompen te maken hebben?).Pompnaam.jpeg

Negativiteit

Alhoewel ik zelf ook graag tegen alles aantrap (zoals in dit blog), word ik liever niet continu herinnerd aan de potentiële gevolgen van diabetes. Iets met struisvogelpolitiek.negativiteit.jpeg

Stock photos

Wat hebben deze overblije mensen met diabetes te maken? Waarom niet gewoon een foto van iemand die het hulpmiddel daadwerkelijk gebruikt? Of een foto van het hulpmiddel zelf?Stockphoto.png

Hoe het dan wel moet?

Wees niet te positief (“Man, het zuigt dat je je huid zo vaak moet doorboren, maar deze naaldjes maken dat net een beetje minder vervelend”), niet te negatief (er zijn ook heel veel mensen die geen belemmerende complicaties hebben), relevant, eerlijk, taaltechnisch correct en verstrek juiste en volledige informatie. Bedankt!