Naar de inhoud springen

Zwangerschap & type 1

Ik ben Susanne, 33 jaar en ik heb nu zo’n 13 jaar diabetes type 1. Ik had al ruim drie jaar groen licht voor een zwangerschap, maar werd maar niet zwanger. En hoewel er geen oorzaak gevonden werd, hadden we eigenlijk de hoop opgegeven.

Toen ik na onze wintersportvakantie al 11 dagen overtijd bleek te zijn, heb ik toch maar weer een test gedaan. Ineens bleek ik wel zwanger te zijn. Na de positieve test heb ik de volgende dag meteen mijn diabetesverpleegkundige gebeld. Marjolijn is al vanaf het begin mijn diabetesverpleegkundige en ze heeft me al die jaren enorm geholpen en gesteund. Ze heeft meteen de eerste ziekenhuisafspraken voor me geregeld en vanaf toen hadden we twee keer per week contact om mijn bloedsuikers strak te regelen.

Ik ben nu 37 weken zwanger en ik word volgende week ingeleid. Het zit er dus bijna op en ik kan nu zeggen dat ik zonder hypers en met erg weinig hypo’s een hele goede zwangerschap heb gehad. Ik zag er best wel tegen op, maar het is me enorm meegevallen. Ik ben niet misselijk geweest en heb me alleen maar heel erg goed gevoeld. Ik denk zelfs dat ik een betere zwangerschap heb gehad dan menig ‘gezonde’ vrouw.

De vele ziekenhuisafspraken waren pittig, maar ik vond het ook een fijn idee dat de kleine zo goed in de gaten werd gehouden. En alle extra echo’s waren een leuke bijkomstigheid. Ik heb veel moeten puzzelen met eten en heb heel erg goed gelet op wat ik at. Ik heb bepaalde dingen zoals pizza en pasta helemaal geschrapt en ben de eerste maanden helemaal niet uit eten geweest.

Maar ik weet waar ik dat voor deed. De kleine doet het heel goed en mijn HbA1c was achtereenvolgens 42, 39 en 42. Ik ben in totaal nog geen 10 kilo aangekomen, maar als ik geen diabetes had gehad zou dat denk ik het dubbele geweest zijn. Hopelijk verloopt de bevalling net zo voorspoedig als mijn hele zwangerschap!

De foto’s en verhalen zijn geschreven door vrouwen uit de Facebookgroep ‘type 1 & kindwens/zwanger/mama’. Hier kun je nog véél meer foto’s bekijken en verhalen lezen!