Naar de inhoud springen

Onwetendheid – Romy

Buiten het feit dat diabetes zelf ontzettend lastig en ingewikkeld kan zijn, vind ik het minstens net zo lastig dat de meeste mensen niet weten wat diabetes precies inhoudt.

“Waarom is het zo lastig om je bloedsuiker zo stabiel te krijgen? Het is toch gewoon een kwestie van niet snoepen?” Telkens weer moet ik uitleggen welke factoren precies een rol spelen en hoe ingewikkeld het is om stabiel te raken én te blijven. 

Ik zit in een restaurant met een aantal kennissen. Even ben ik diep in gedachten verzonken en ondertussen kijk ik naar mijn pomp. “Ben je nu aan het spuiten?” vraagt iemand. Ik leg uit dat ik precies moet berekenen hoeveel koolhydraten ik eet en dat ik hierbij ook moet bedenken of dit snelle of langzame koolhydraten zijn én of ik hiernaast ook vetten eet.

Verder bedenk ik welke activiteiten ik vanavond nog ga uitvoeren, om te bepalen of ik alle eenheden daadwerkelijk zal bolussen. Een aantal moeilijke en meelevende gezichten kijken mij aan. Ik vertel dat ik thuis alles afweeg wat ik eet en dat ik minstens een half uur vóór het eten moet bolussen om niet in een hyper terecht te komen. Wanneer ik dan teveel eten heb opgeschept, moet ik mijn bord wel leegeten, want de insuline heb ik al binnen. Als ik dan de helft laat liggen, beland ik in een hypo. “Goh, ik wist niet dat het zo ingewikkeld was” antwoordt één van de dames naast mij. 

Ik beantwoord een aantal vragen over bolussen, hypo’s & hypers en laat de werking van mijn pomp zien. Verder leg ik uit wat een impact hormonen, stress en activiteiten nog op de bloedsuiker kunnen hebben. Ik eindig mijn uitleg met de zin “Er is heel goed mee te leven hoor, maar je moet overal wel heel goed over nadenken”.

Leven met diabetes is te doen, makkelijk is het zeker niet altijd, maar we kunnen er gewoon 100 mee worden. Wel zou het fijn zijn als mensen soms iets meer van diabetes af zouden weten. Want stoppen met suiker eten is toch écht niet waar het op neerkomt!