Naar de inhoud springen

Brief aan Judith – Ik ben niet van suiker

Ik heb er wel eens over nagedacht, al voor ik je boek had gelezen, hoe het zou zijn om verantwoordelijkheid te hebben over iemand anders, een nieuw leven, een klein mensje… En hoe dat zou passen naast het dragen van de verantwoordelijkheid over mijn eigen diabetes, zou ik het wel kunnen?

Het zou mogelijk moeten zijn. De diabetes heb ik onder controle, tenminste als ik goed ingesteld ben. En er het liefst niet al te veel onverwachtse dingen gebeuren, ik niet al te spontane beslissingen maak, op tijd ingrijp, reken, bereken, tel, nadenk over ‘wat als’, van te voren plan en de omgeving er het liefst ook nog rekening mee houdt, dan moet de verantwoordelijkheid over een kind er ook nog wel bij kunnen.

Maar zo werkt het niet, er komen altijd wel dingen op je pad die niet in je planning stonden. Laat staan dat je het probleemloos kunt opvangen en weer door kunt gaan.

Daarmee raak ik meteen het punt wat je duidelijk maakte in je boek, de weerbaarheid van een mens ondanks alle tegenslagen. Want ja, tegenslagen zijn er. En die heb je ook zeker gekend gedurende je zwangerschap, de periode erna. Beeldend geschreven hoe wanhopig je je kunt voelen, het nooit meer goed lijkt te komen en er een blijvend gevoel bestaat dat er iets niet klopt aan jouw diabetesverhaal. En ondertussen alles van jezelf en je lichaam moet vragen om overeind te blijven en dit ook voor elkaar weet te boksen, al weet je misschien soms zelf ook niet meer hoe.

Daarnaast speelt de diabetes ook nog een grote rol in je leven, of dit alles niet ‘genoeg’ was om te overwinnen. Enorm veel respect voor het volgen van je gevoel, het altijd al gevoeld hebben dat er iets niet klopte. Het niet helemaal kunnen plaatsen maar doorzetten, alles op alles zetten om dit gevoel te onderzoeken.

Met resultaat. Jij bent wat mij betreft hét voorbeeld om te laten zien dat artsen en verpleegkundigen moeten luisteren naar de patiënt. Naar jouw gevoel en het serieus moeten nemen van een voorgevoel dat in jouw geval jouw ‘diabetes verhaal’ best nog wel eens anders in elkaar zou zitten. Dit kan zomaar eens voor heel bijzondere uitkomsten zorgen, zoals dit voor jou ook heeft gedaan. Voor iedereen, wees assertief naar je artsen, je team, ze zijn er voor jou en zouden daarmee ook naar jouw verhaal, gevoel en eigen kennis moeten luisteren.

Ik wens je alle geluk,

Liefs, Donja

Wil je Judith’s boek ook lezen? Je kunt het bestellen via haar website. Wil je kans maken op een exemplaar? Stuur dan een mailtje naar info@judithvandenreek.nl en wie weet vind je het boek binnenkort in je brievenbus!