Naar de inhoud springen

Abbott, je vergeet iemand! – Sanne

OneMed B.V. geeft aan dat zij en haar merken Bosman, Boeren Medical, OneMed apotheekservice, De Diabeteswinkel en Diabstore met zorgverzekeraars CZ, ASR, Zilveren Kruis, Menzis en Caresq overeenkomst heeft bereikt over de levering van het FreeStyle Libre-systeem van Abbott.

Krijg je het FreeStyle Libre-systeem vergoed bij één van deze verzekeraars en ben je klant van een van de genoemde merken, dan kun je vanaf 1-1-2019 de sensoren rechtstreeks bij je leverancier bestellen. De declaratie van de kosten wordt door OneMed B.V. overgenomen.” 1

Dit bericht hield de gemoederen in diabetesland de afgelopen tijd flink bezig. In andere woorden: verzekeringen, Abbott en leveranciers zijn een groot samenwerkingsverband aangegaan waardoor het makkelijker wordt om de FreeStyle Libre te bestellen. Daarvoor moet je echter wel voldoen aan een aantal criteria. En juist door die criteria mis ik een partij in het rijtje: DUO.

De gemiddelde student voldoet namelijk niet aan de vergoedingscriteria, aangezien ze vaak >18 zijn, naast al het studeren en aanverwante activiteiten zelden ook nog tijd hebben voor een kind, en misschien wel schommelen, maar hard werken om een HbA1c van <64 te behalen. En daarom vallen ze precies buiten de boot.

En dat terwijl júist studenten veel baat zouden hebben bij een dergelijk systeem. Je bent jong, in de bloei van je leven en hard aan het timmeren aan je toekomst. Je gaat op kamers, op reis, leert je grenzen kennen én verleggen en verandert beetje bij beetje van een kind in een volwassen persoon die volledig meedraait in de maatschappij. Echter, de student is kwetsbaar: aan het eind van de adolescentie zijn mensen extra gevoelig voor psychosociale problemen. Depressies en angststoornissen treden vaak voor het eerst op aan het eind van de adolescentie. Een chronische aandoening als type 1 diabetes maakt niet alleen de stappen naar zelfstandigheid gecompliceerder, maar vergroot ook de kwetsbaarheid voor dergelijke psychosociale problemen.2

Daarom is alles wat diabetes een stukje makkelijker maakt mooi meegenomen. Voor sommige mensen helpt het om diabetes volledig te negeren (raden we overigens af, tenzij je het doet om een sensor te krijgen, dan is het een uitstekende manier om wel aan de voorwaarden van het Zorginstituut Nederland voor een sensor te voldoen), voor anderen helpt het juist om overzicht te hebben. Dit overzicht geeft vrijheid, een gevoel van controle en betere bloedglucosewaardes, waardoor de student zich kan focussen op de dingen die op dat moment belangrijk zijn. Ook is bewezen dat een sensor, bijvoorbeeld de FSL, de kwaliteit van leven verbetert.3

Echter, het gemiddelde salaris van een bijbaantje is niet voldoende voor de huur, eten én een FSL. Dus moet een student met type 1 diabetes die goed voor zichzelf wil zorgen een beroep doen op de grote geldschieter DUO. Om ook dat proces makkelijker te maken, stel ik het volgende voor:

Abbott neemt contact op met DUO om een regeling te bespreken waarbij een student met diabetes geld kan lenen (uiteraard tegen de standaard 0% rente), speciaal voor de FSL. Een soort collegecrediet, maar dan anders. Vervolgens komen de leveranciers ook in het spel. De student met diabetes bestelt de sensoren direct bij zijn of haar leverancier, die dit bedrag vervolgens kan declareren bij DUO. Op deze manier bouwt de student dus een ‘gezondheidschuld’ op. De afbetaling hiervan begint zodra de (ex-)student de tijd hier rijp voor acht. Dit geeft de student de tijd om te wachten tot de idioten bij het Zorginstituut Nederland eindelijk inzien dat het zo niet langer kan en de vergoedingscriteria uitbreiden. Zodra dit is gebeurd, zullen alle ‘gezondheidschulden’ op naam van de zorgverzekeraars worden gezet.

Of sensoren zouden gewoon meteen vergoed kunnen worden. Zou een hoop gedoe schelen, toch?

Bronnen

1 https://www.jdrf.nl/eerste-distributieovereenkomst-freestyle-libre/

2 Lukacs A. Et al., Health‐related quality of life of adolescents with type 1 diabetes in the context of resilience, Pediatr Diabetes. 2018 Dec;19(8):1481-1486. doi: 10.1111/pedi.12769

3 Dover, A. R., Stimson, R. H., Zammitt, N. N., & Gibb, F. W. (2017). Flash Glucose Monitoring Improves Outcomes in a Type 1 Diabetes Clinic. Journal of diabetes science and technology, 11(2), 442-443. ff