Naar de inhoud springen

Stoppen of doorgaan? – Suzanne

Deze vraag stel ik mijzelf de laatste tijd geregeld. En dan niet stoppen of doorgaan met EEN insulinepomp, maar vooral met DEZE insulinepomp. Begin februari ben ik, zoals ik eerder schreef, overgestapt op de Minimed 670G. De eerste week in manuele modus, vanaf de tweede week in automodus. In mijn laatste blog schreef ik over de dingen waar ik allemaal tegenaan liep en kon ik eigenlijk weinig positiefs over de pomp met bijbehorende sensor vermelden.

Met hulp van mijn dvk kwam ik na de eerste dramatische weken in contact met Marije (ik hoop dat ze dit leest!), een topper van een medewerker van Medtronic, die ook nog eens jarenlang diabetesverpleegkundige is geweest. Zo eentje die op haar kostbare vrije avonden ruim een uur met je aan de telefoon hangt, omdat ze het oprecht heel naar voor je vindt hoe het gaat. Maar ook een heerlijk pragmatisch type: ‘Super vervelend voor je, maar laten we vooral kijken hoe we het op kunnen lossen in plaats van te blijven hangen in klagen’. En zo kwamen we in twee openhartige gesprekken tot heel wat aanpassingen, waarbij zij simpelweg mijn hele rijtje met ‘problemen’ af ging en met een mogelijke oplossing kwam. Ik weet eigenlijk niet eens precies wat ze doet bij Medtronic, maar ze weet heeeeeel veel meer dan de mensen die je aan de telefoon krijgt als je het servicenummer belt.

Inmiddels zijn we weer een paar weken verder en ben ik zeker milder in mijn oordeel, maar is het voor mij nog steeds niet het geweldige apparaat dat het belooft te zijn. Hoewel de pomp en ik elkaar langzamerhand leren begrijpen, ben ik nog steeds in dubio. Vooral omdat dit eigenlijk helemaal niet de manier is waarop ik met mijn diabetes om wil gaan. Ik wil niet ieder moment van de dag met mijn waardes geconfronteerd worden op een schermpje en daarnaast ook nog eens 5 tot 6 keer per dag een vingerprik moeten doen. Ik wil niet de hele dag ‘wachten’ tot het volgende alarm zich aandient en lijdzaam toekijken hoe de pomp wel of niet zijn werk doet. En ik wil al helemaal niet elke dag wakker worden met een nuchtere waarde van rond de 9, waar die normaal altijd rond de 4 lag.

Eind mei mag ik weer naar de dvk en heb ik de eerste 3 maanden met deze pomp erop zitten. Voor mij wordt dat het moment om de knoop door te hakken: stoppen of doorgaan. Ik heb het systeem dan in ieder geval een eerlijke kans gegeven en er alles aan gedaan om het te laten slagen, maar soms is dat blijkbaar niet genoeg. Als tussenoplossing zou ik de pomp ook nog als een 640G met sensor kunnen gebruiken, dus niet in de automodus, maar gewoon manueel. Maar wat is dan de meerwaarde van deze pomp? In dat geval had ik misschien liever de Omnipod gewild. Ik ben wel benieuwd: gebruiken jullie een pomp en zo ja, zijn jullie daar tevreden mee?