Naar de inhoud springen

Uitgaan – Leoni

Ik kan me nog goed van die avondjes herinneren. Lekker eten en borrelen met de meiden en daarna de stad in om lekker te dansen. De avondjes duurden altijd tot vroeg in de ochtend. Daar zaten we dan, helemaal uitgefeest, op de eerste trein terug naar huis te wachten.

Toen ik de diagnose type 1 diabetes kreeg, was één van de eerste vragen aan mijn diabetes verpleegkundige: ”Hoeveel alcohol mag ik per avond?”. Ik was 22 jaar, ging vaak stappen, was regelmatig op hockeyfeestjes te vinden en hield ontzettend van uit eten gaan. “Twee drankjes per avond”, adviseerde ze mij.  En de kapsalon achteraf kon ik beter ook maar vergeten.

”Nou mam, jij je zin’, was het eerste wat ik tegen mijn moeder zei toen we de spreekkamer uitliepen. Als ik mijn diabetesverpleegkundige moest geloven (wat ik op dat moment écht nog deed) zat een avondje stappen zoals vroeger er nooit meer in.  

De eerste paar maanden ging het goed. Na twee drankjes stapte ik keurig over op de Spa rood en ik lag netjes op tijd in mijn bed. Toch merkte ik dat ik het ging missen. Niet dat ik per se dronken wilde worden, maar ik miste het wel om onbezorgd op stap te gaan met de meiden en maar gewoon te zien hoe laat we naar huis zouden gaan, zoals een normale 22-jarige dat zou willen doen.

Daarna ben ik met vertrouwde vriendinnen op stap gegaan en hebben we ontzettend gelachen, gedanst, gefeest en gedronken. Nu weet ik eigenlijk al niet meer beter. Na een iets uit de hand gelopen avond is het iedere ochtend een strijd om niet met een hypo wakker te worden, maar dat heb ik er helemaal voor over!

Wat ook heel fijn is, is dat ik altijd iemand van mijn vriendinnen om mij heen heb om mijn waarde mee te delen als ik daar behoefte aan heb. Een hele geruststelling voor mij, maar ook voor mijn ouders, kan ik je vertellen!

Leoni (1995) werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis in Utrecht en volgt daarnaast de opleiding tot oncologieverpleegkundige. Ze gaat graag op stap met haar vriendinnen en houdt van lekker eten. Leoni heeft sinds juni 2018 type 1 diabetes, prikt meerdere keren op een dag haar bloedsuiker en spuit insuline.