Naar de inhoud springen

Lievelings – Nora

Met alles en iedereen heb je een ‘lievelings’. De mens leeft op gewoontes en dan het liefst met diegene waar je een fijn gevoel van krijgt (of goede suikers, zoals een FSL). In een lunchcafeetje waar ik regelmatig kom, ga ik altijd het liefst in de hoek bij het raam zitten.

Je hebt een lievelingskleur waar vroeger je kinderkamer al in was gekleurd en een lievelingsartiest waar je net meer geld voor over hebt dan iemand anders om hem of haar te zien. Ik prik het liefst in mijn linker ringvinger en mijn pomp plaats ik het liefst boven mijn moedervlek op mijn rechterarm. En qua druivensuiker kies ik toch echt voor de dextro met pepermuntsmaak; van de overige word ik al misselijk bij de gedachte. Ik heb ook een ranjasmaak die ik het liefst drink, want als de nood echt hoog is, kan ik die zelfs puur drinken. Verder heb ik een lievelingsdiabetesverpleegkundige die altijd met mij meedenkt.

Lievelingsmomentjes met diabetes zijn er dus ook. Tijdens het shoppen in een hypo zitten waardoor je een groot glas chocolademelk mag van je moeder. Of met de meest perfecte suiker wakker worden. Dat zijn echt fantastische momenten. Zo kun je van alles wat stom is ook een favoriet hebben. Zo heeft een docent van al die rebelschoppers toch een lievelingssfeermaker waar hij of zij stiekem af en toe ook om kan lachen. Of als er iemand aan het telefoneren is in de stiltecoupé, maar dat diegene dan wel een heel sappig telefoongesprek heeft. Of dat je eens een keer in een mega regenbui terechtkom, maar wel na een lange dag werken, waardoor je extra lang mag douchen van jezelf.

En soms heb ik dat ook met diabetes. Als ik andere mensen zie, of als ik iets op televisie zie, ben ik toch relatief vaak opgelucht dat ik diabetes heb. Dan is dat toch (even) mijn lievelingsziekte. Ik heb nu een pomp en een prachtige bloedsuikerscanner. Mijn waardes zijn vaak niet goed, maar ik of mijn diabetesverpleegkundige kunnen altijd een reden vinden en daarbij een doel stellen om het beter te krijgen. Je kunt altijd vooruitkijken en dat doe ik dan ook het liefst. Dus nu maar even meten en dan hopen op mijn lievelingssuiker!

Zoete Smak,

Nora