Naar de inhoud springen

Je Freestyle Libre upgraden tot CGM met bluetooth add-ons.

Op de sensoroverzichtpagina is te lezen dat je je Freestyle Libre om kan toveren tot een Continu Glucose Monitoringsysteem. Dit doe je door middel van een bluetooth add-on of bluetooth transmitter.

Een bluetooth wat ??

Een bluetooth add-on is een apparaatje dat je toevoegt aan je Freestyle Libre. Je moet dit apparaatje volledig of gedeeltelijk over je sensor plaatsen. Als je dit gedaan hebt moet je het apparaatje via bluetooth koppelen en de bluetooth transmitter zal via NFC elke 5 minuten een meting verrichten en door middel van bluetooth de meting doorsturen naar een app op je smartphone. Deze apps (er zijn meerdere apps verkrijgbaar) laten je bloedsuikers zien in een curve zoals bijvoorbeeld hieronder in de app Spike (iOS).

Bloedsuikercurve Spike (iOS)

Alarmen!

Misschien wel het allerfijnste en beste voordeel van zo’n transmitter zijn alarmen. De huidige Freestyle Libre is namelijk niet in staat om je te alarmeren wanneer je een hypo of hyper hebt. Dit is niet handig wanneer je bijvoorbeeld lekker ligt te slapen. Zoals iedereen met diabetes weet, zijn hypers en hypo’s nooit goed voor je lichaam en een tijdige waarschuwing zou erger kunnen voorkomen. Je kunt zelf dus instellen wanneer je welk alarm wilt krijgen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een alarm wanneer je bloedsuiker onder de 4 mmol/l komt of een alarm wanneer je bloedsuiker snel daalt.

MiaoMiao en Blucon

De twee meest verkochte transmitters zijn MiaoMiao en Blucon. Beide doen ze hetzelfde, maar zoals gezegd zijn er wel wat verschillen. Naast het verschil in uiterlijk zit er ook verschil in het type batterij. In eerste instantie lijkt dat niet zo heel interessant, maar dit maakt dat de werkingsduur van de transmitters anders zijn. De MiaoMiao maakt gebruikt van een oplaadbare batterij en na een volledige lading kan je er zo’n 2 a 3 weken gebruik van maken zonder hem op te laden. De Blucon daarentegen maakt gebruik van een knoopcel batterij. Deze is heel gemakkelijk te vervangen en bijna overal verkrijgbaar, maar dat heeft ook een nadeel. Met een nieuwe batterij kan je er gemiddeld 1 tot 2 weken gebruik van maken. Het kan dus voorkomen dat de batterij leeg is en je noodgedwongen met je reader of smartphone moet scannen tot je een nieuwe batterij hebt gescoord. Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs. MiaoMiao kost zo’n €185,-. De Blucon kent 2 varianten, 1 is waterdicht en de ander niet, de prijzen zijn €130,- voor de waterdichte variant en €98,- voor de niet waterdichte variant. Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Website Miaomiao & Blucon

Compatibele apps

Er zijn meerdere apps beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Apps geschikt voor Android

  • xDrip+
  • Glimp
  • Tomato
  • LinkBlucon

Apps geschikt voor iOS

  • Spike
  • xDrip
  • Glimp
  • Tomato
  • LinkBlucon

Sony Smartwatch als transmitter

De Sony Smartwatch is een smartwatch die beschikt over een NFC chip waardoor het mogelijk is je Freestyle Libre te scannen met een smartwatch. Een nadeel is dat je veel verstand van techniek moet hebben, want er zal andere software op de smartwatch gezet moeten worden om dit werkend te krijgen. De accuduur van de smartwatch is maximaal 1 tot 2 dagen. De smartwatch wordt op zijn plek gehouden door hem vast te plakken of een speciale band om te doen. De smartwatch meet elke 5 minuten, net als de andere transmitters.

Waarschuwing en nadelen

Allereerst is het goed om te weten dat de verkrijgbare transmitters niet gekeurd of getest zijn zoals volwaardige CGM systemen van bijvoorbeeld Dexcom of Medtronic. Het gebruik is op eigen risico! De waarden kloppen bij benadering maar kunnen wel afwijken van de waarde die je meet met je originele reader of Freestyle Libre app. Hier komen we ook meteen op de nadelen van de transmitters. De metingen die worden doorgegeven naar de app zijn bij benadering correct maar kunnen afwijken. Daarom kan het soms nodig zijn om de app te kalibreren. Je doet dan een meting met een vingerprik en voert deze waarde in. Een ander nadeel is dat je niet alle apps zomaar uit de App Store of Play Store kunt downloaden en niet alle apps de mogelijkheid bieden om je bloedsuikers bijvoorbeeld op je smartwatch zichtbaar te krijgen.