Naar de inhoud springen

Meten & Vergeten – Nora

De laatste tijd is het bij mij een grote ravage. Bij ruim de helft van de omnipods heb ik dikke vette lekkage.

Soms wordt het zichtbaar door een stipje in mijn blouse, soms ruik je de insuline als ik naar iemand zwaai in de passage. Naast het ongemak dat je blousejes vaker moet wassen en insuline gewoon niet prettig ruikt, is het zeer vervelend voor je bloedsuikers. De derde dag raak ik nagenoeg altijd ontregeld met torenhoge waardes door de lekkende pods. En voordat ik die ravage weer op pijl heb, ben je bijna alweer op de derde dag van je volgende pod. Ik heb nog niet de oplossing gevonden wat werkt voor deze pompchantage. Het geforceerd vasthouden met het inschieten van de pod werpt geen vruchten af. Skintax plakt zeer goed waardoor je je huid ermee aftrekt na drie dagen, maar alsnog is het promillage insuline in mijn bloed te laag. De helft van de tijd loop ik met een aanvoerdersband rond mijn arm, maar het mag allemaal niet baten. Dus in overleg met de diabetesverpleegkundige heb ik al mijn insulinepennen afgestoft en ben ik weer (even) gaan spuiten.

Het is ongelofelijk hoe snel je weer in oude vertrouwde patronen terugvalt. Het lukt mij nog steeds om ongezien in restaurants en treinen te spuiten (behalve toen ik een jumpsuit aanhad). De blauwe plekken zijn ook weer terug alsof ze nooit zijn weggeweest en de eeuwige vraag: “heb ik nou al gespoten?” is ook weer helemaal hip. Na het meten en berekenen van de koolhydraten en correctie ben ik vaak het stukje kwijt of ik daadwerkelijk mijn naald heb gebruikt.

Meten en vergeten noem ik het. Je doet het zo snel en makkelijk (en ongezien) dat je niet meer opslaat of je het nou wel of niet hebt gedaan. Soms denk je het je te herinneren, maar denk je aan het spuitmoment van de dag ervoor. Daarom maak ik nu gebruik van handige apps om te noteren of ik ‘s ochtends en ‘s avonds mijn Abas (ja, ik gebruik helaas ook geen Lantus) heb gespoten. Dat probleem is in ieder geval getackeld! 1-0 voor de insulinepennen. Ik ben benieuwd wie de wedstrijd gaat winnen: pen of pomp. Wordt vervolgd!

Zoete Smak Nora