Naar de inhoud springen

DIY Closed Loop systemen

Zelf zorgen dat je pomp en sensor met elkaar communiceren? Dat kan! Het ‘DIY Loopen’ is een begrip dat je steeds vaker hoort en ziet en het houdt de gemoederen flink bezig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de systemen van Medtronic, de 640G en 670G, is dit systeem als het ware modulair. Dit betekent dat je niet per se afhankelijk bent van een bepaalde pomp met de daarbij behorende sensor, maar dat je verschillende soorten pompen en sensoren aan elkaar kunt koppelen: de Omnipod met een Dexcom, of een Accu-Chek pomp met een Enlite sensor. Het kan allemaal!

Er is online een grote community ontstaan onder de namen #WeAreNotWaiting en #DIYAPS (Do It Yourself Artificial Pancreas System). Zij hebben de krachten en kennis gebundeld en in 2013 is het hen voor het eerst gelukt om insulinepompen te hacken en te integreren in een ‘loop’. Dat wil zeggen dat de informatie van de sensor doorgestuurd wordt naar de insulinepomp en dat de pomp hierop kan reageren door meer of minder insuline af te geven. De ontwikkeling van commerciële systemen, zoals die van Medtronic, is al lang gaande, maar door de strenge wetten en regels is het niet gemakkelijk om dit op korte termijn aan veel patiënten aan te bieden.

DIY Closed Loop is een doe-het-zelfsysteem dat de werking van de alvleesklier nabootst. Het heeft als doel om een betere regulatie van je bloedsuikers te krijgen en om je diabetesmanagement makkelijker te maken. Het systeem is immers in staat behandelbeslissingen te nemen zonder de knoppen van PDM, handset, insulinepomp of telefoon aan te raken. Hij werkt een stukje meer automatisch!

Er zijn een aantal onderdelen die de basis vormen voor dit systeem en er zijn meerdere systemen beschikbaar op basis van Android of iOS. Je moet die systemen zelf bouwen. Het is een flinke technische klus die veel tijd en leeswerk kost. Laat je hierdoor niet ontmoedigen want het is absoluut de moeite waard het en levert je uiteindelijk heel veel op!

Ik gebruik mijn systeem ongeveer een half jaar en het heeft mijn leven verbeterd. Enkele voorbeelden:

  • 85% tot 90% van de tijd binnen doelbereik tussen 4 en 9 mmol/L
  • Nagenoeg geen nachtelijke hypo’s meer
  • Betere controle van mijn diabetes
  • Meer kennis van diabetes en mijn eigen lichaam

Natuurlijk is zo’n systeem niet voor iedereen geschikt. Niet iedereen heeft zin, tijd, energie of de wil om eraan te beginnen. Dat is aan jou om te bepalen.

In mijn volgende blog leg ik de verschillende systemen uit en schrijf ik welke pompen en sensoren geschikt zijn om met het desbetreffende systeem te loopen.

Tot de volgende!

Ciao, Arthur