Naar de inhoud springen

Waarom ‘suikerziekte’ een vervelend woord is

‘’En, hoe is het met je suiker, alles onder controle?’’, vragen mensen vaak met goede bedoelingen als ze me zien prikken. Het soort mens dat dit vraagt is vaak lief, betrokken en zorgzaam. De bedoelingen zijn vaak ontzettend goed, maar toch ril ik heel hard van binnen bij dit soort uitspraken.

Allereerst is ‘controle’ een heel vervelend woord, dat ik voor nu even buiten beschouwing laat. ‘Suiker’ is een woord dat minstens net zo vervelend is. Toch wordt het áltijd in verband gebracht met de ziekte die men in de volksmond ‘suikerziekte’ noemt. Dat vind ik stom, want het woord draagt bij aan allemaal vooroordelen.

Op de eerste plaats is er een grote groep mensen die denkt dat ik geen suiker mag eten, of nog erger: dat ik er allergisch voor ben en er dood van ga. In feite heeft een glas cola meer dan één keer mijn leven gered. Het menselijke brein functioneert enkel en alleen op glucose, dus allergisch zijn voor suiker is ook behoorlijk onmogelijk. Als iemand me aanspreekt op mijn suikerinname (ja … dat gebeurt) eet ik het liefst heel opstandig een dik stuk taart, en klots erna nog een paar glazen fris weg. Nee, dat is niet goed voor me. Maar ja, het kan absoluut. 

Daarnaast is er ook een groep mensen die mijn ouders als schuldige aanwijst. Ik heb het écht een keer gehoord: ‘Oeh, dan zul je wel heel boos op je ouders zijn, dat ze je zoveel snoep hebben gegeven als kind’. Deze groep neemt aan dat de oorzaak van ‘suikerziekte’, ligt in het eten van teveel suiker. Niet dus.

Ten slotte is de benaming ‘suikerziekte’ ook gewoon heel erg onlogisch. Suiker heeft wel degelijk iets met diabetes te maken, maar zeker niet meer dan vezels of koolhydraten. Het enige ‘ding’ dat type 1 diabetes met suiker te maken heeft, is dat het aantal grammen geteld moet worden. Maar het aantal grammen vezels moeten ook geteld worden. Het totale pretpakket aan koolhydraten wordt geteld! Feitelijk kunnen we dus beter overgaan op een andere benaming: de koolhydratenziekte. Of beter: insulineziekte. Of nóg beter: alvleesklierziekte. Of nóg véél beter: bètacelziekte.

Diabetes dus.