Naar de inhoud springen

Diabetes influencers #3 – Chronischgenieten

Diabetes is vervelend en klote. Toch kent diabetes ook een aantal ‘mooie’ kanten, met op nummer één de diabetescommunity. Deze online community wordt geleid door een aantal Instagrammers en bloggers met type 1 diabetes. De komende weken stellen wij een aantal van hen voor. Deze week: Anne van @chronischgenieten!

Anne is 22 jaar en heeft 20 jaar diabetes type 1. Afgelopen april heeft ze haar bachelor Rechten gehaald, momenteel loopt ze stage in de Tweede Kamer en in september begint ze aan de Master Staats- en Bestuursrecht in Utrecht. In haar vrije tijd wandelt ze graag in de natuur of door de bergen en staat ze graag in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen: “Bij voorkeur waar mijn bloedsuikers goed op reageren. Ik pak graag een terrasje voor een lekker stukje taart of een borrel. Dat lekkere stukje taart vind ik het dan ook helemaal waard om voor te bolussen en voor de borrel op zaterdagavond heb ik een speciale zaterdagavondbasaal.”

“Als kind namen mijn ouders de zorg voor mijn diabetes zo op zich dat ik mijn kindertijd herinner als een tijd zonder zorgen om mijn diabetes. Toen ik ouder werd, kreeg ik steeds meer het besef hoe groot de impact van diabetes op je leven is en dat maakte het, zeker in de puberteit, niet altijd even makkelijk. De grootste klap kwam in mijn studententijd. Ik wilde net als alle anderen ook bij een studentenvereniging en naast fulltime studeren fulltime een studentenvereniging besturen (lees: de hele nacht vergaderen, heel onregelmatig eten, etc). Dit in combinatie met het streven naar perfecte bloedsuikers brak mij op een gegeven moment op. Er volgende een traject bij een diabetespsycholoog, waarin ik mezelf leerde kennen, mijn grenzen leerde aangeven en leerde luisteren naar mijn gevoel. En dit is tot op de dag vandaag het mooiste geschenk wat ik ooit gekregen heb. Dankzij diabetes. Door te luisteren naar mijn gevoel, door niet alleen maar te kijken naar de normen en waarden van anderen en door rekening te houden met wat mijn lijf nodig heeft, heb ik ontdekt wat ik echt leuk vind om te doen en waar mijn passies liggen: wandelen, hiken, koken, bakken en spreken & schrijven over mijn leven met diabetes. Waar 19 jaar lang diabetes 24/7 alleen in mijn hoofd aanwezig was, is het sinds 1,5 jaar een hobby waar ik trots op ben. Tot mijn 20e ben ik altijd bang geweest dat ik als een aansteller gezien zou worden vanwege mijn diabetes. En dat was het laatste wat ik wilde. Van binnen heb ik, als perfectionist, altijd gestreefd naar goede bloedsuikers, maar naar de buitenwereld liet ik van dat alles wat er 24/7 in mijn hoofd omging zo weinig mogelijk merken.

Contact met mensen die ook diabetes hebben, wilde ik al helemaal niet. Ik was doodsbang dat zij er anders mee om zouden gaan en dat ik me in vergelijking met hen zou aanstellen. Doordat ik 1,5 jaar geleden bij de psycholoog leerde dat ik mag zijn wie ik ben, inclusief diabetes, durfde ik open te zijn over mijn diabetes. De verhalen die ik altijd al schreef, ter verwerking van wat ik meemaakte, durfde ik ineens te delen. Het begon gewoon met een onschuldige post op Instagram op Wereld Diabetes Dag 2017. Doordat ik bijzonder veel lieve reacties ontving, durfde ik meer te posten. Op een gegeven moment kreeg ik reacties van mensen met diabetes en ontdekte ik dat er een hele diabetescommunity is. In april 2018 doopte ik mijn Instramaccount om tot @chronischgenieten. En dat is sindsdien de plek waar ik mijn diabetesverhaal kwijt kan en in contact kan zijn met mensen die hetzelfde doormaken als ik en die mij volledig snappen.

Op mijn Instagramaccount schrijf ik over mijn dagelijks leven met diabetes, wat er in mijn hoofd omgaat, waar ik tegenaan loop en deel ik recepten waar mijn bloedsuikers goed op reageren. Vanuit mijn Instagramaccount word ik gevraagd om te spreken op avonden van JDRF, ben ik naar de EASD en ATTD in Berlijn geweest en ook heb ik blogs geschreven voor Fitwithdiabetes, het Diabetes Fonds en levenmetdiabetes.nl. Ik wil graag een reëel beeld geven van mijn leven met diabetes, met een positieve draai. Ik wil niet chronisch ziek denken, maar chronisch positief. Ik wil graag uitdragen dat met diabetes ook alles mogelijk is, maar dat diabetes alles niet altijd even makkelijk maakt.

Ik kan met diabetes ook de top van de berg bereiken, maar de weg naar de top gaat soms met heel veel pieken en dalen (letterlijk en figuurlijk ;)). Ook moet je soms keuzes maken die je liever niet maakt. Doordat ik diabetes heb, weet ik dat alles niet altijd even vanzelfsprekend is. Hierdoor kan ik genieten van de dingen die andere mensen als vanzelfsprekend ervaren. En dát is chronischgenieten.

De diabetescommunity heeft me een heleboel lieve en bijzondere Diabuddies gebracht: mensen die mij snappen, mensen bij wie ik mijn verhaal kwijt kan en mensen met wie ik heel hard kan lachen om dingen waarom je met mensen zonder diabetes niet kan lachen. Wanneer ik mij in de ‘gewone’ wereld even eenzaam en onbegrepen voel, log ik in op mijn Instagramaccount en heb ik al deze bijzondere mensen in één keer bij elkaar. En bang dat ik een aansteller ben, ben ik niet meer. Want als de diabetescommunity me één ding heeft laten zien dan is het wel respect en begrip voor elkaar. We gaan allemaal op onze eigen manier met onze diabetes om en hebben allemaal een manier van leven met diabetes gevonden die voor ons het beste werkt. En juist omdat we weten hoe gecompliceerd diabetes is, vinden we allemaal niets belangrijker dan dat iedereen een manier vindt om ermee om te gaan die bij hem of haar past. Ik hoop in ieder geval dat ik nog heel lang mag genieten van de diabetescommunity, waar ik inspiratie op mag doen en een inspiratiebron mag zijn.

Volg Anne via haar Instagram @chronischgenieten!