Naar de inhoud springen

Mijn diabetesverpleegkundige is een bijzonder soort – Anne

Je zou het misschien niet zeggen, maar ik ben helemaal geen makkelijke patiënt. Ik weet vrij veel over diabetes, gezondheid en ziekenhuizen. Ik ben hartstikke eigenwijs en heb bovendien in de loop van mijn studie een heel duidelijke mening gevormd over hoe ik vind dat ‘goede zorg’ eruit moet zien. Ik ben kritisch en dat wéét ik. Het is niet makkelijk om mij als patiënt tevreden te krijgen.

Goede zorg gaat voor mij om professionele betrokkenheid in plaats van afstand, oprechte interesse, bescheiden meedenken en -zoeken. Een goede hulpverlener motiveert me, luistert en is bereikbaar op vervelende momenten. Een goede hulpverlener kijkt naar me en handelt op basis van wederzijds vertrouwen. Een goede hulpverlener kan af en toe even schijt hebben aan de klinische blik. Toegeven geen antwoord te hebben, maar wél alles doen om samen perspectief te vinden.

Mijn verpleegkundige komt voor me op als anderen me in de steek laten. Ze tikt de apotheek op de vingers als ik mijn medicatie niet meekrijg. Ze zet een stapje extra om oplossingen voor mijn problemen te vinden. Ze schrijft me de medicatie voor die ik graag wil hebben. Ze luistert naar wat ík wil en zegt nóóit wat ik moet doen. Ze belt me zomaar ineens op als ze zich zorgen maakt. Ze juicht en glundert als ze het bloedvat in mijn voet kan vinden en voelt kloppen. Ze test geïnteresseerd mijn Duitse kersendextro en vertelt tussendoor over haar kinderen. Ze luistert als ze eigenlijk ook geen antwoord heeft. En als ik écht niet meer weet waar ik het zoeken moet en mijn zelfvertrouwen een verloren zaak is, zegt ze me dat ik het wél goed doe. 

Ik vind het fijn om haar te zien. Ik vind het fijn om onbeschaamd te kunnen zeiken over alle mensen die opmerkingen maken over mijn insulinepomp. Ik vind het fijn om te sparren over hoe al die verschillende insulinesoorten nu werken en wat bepaalt welke soort er voorgeschreven wordt. Ik vind het leuk dat ze me om feedback vraagt. En bovenal vind ik het fijn dat ze me ziet. Zo zijn er niet veel. Ze is een bijzonder soort.