Naar de inhoud springen

Wanneer je pomp niet werkt – Aniek

Ik was een weekendje weg naar Rotterdam, en terwijl ik mijn infusieset verving, hield mijn pomp niet meer op met trillen. Hij gaf een alarm en hield niet meer op! Wat doe je dan … als je pomp niet meer werkt?

Een kapotte pomp

Terwijl ik mijn infusieset aan het vervangen was, gaf mijn pomp een alarm. Dat hij het niet meer deed. Help! Ik was niet thuis en had ook geen reservepomp bij me, want ik was gewoon in Nederland. Nadat ik even de foutcode gegoogled had, en zelf de batterij en batterijdeksel had vervangen. Besloot ik maar het noodnummer van Accu-Chek te bellen. Ik kreeg een aantal aardige mensen aan de telefoon en nadat een medewerker van Accu-Chek werd gestoord op haar rustige zaterdag, zei ze dat een koerier me een nieuwe pomp kwam brengen.

En nu dan?

De eerste stress was voorbij, maar toen kwamen alle andere gedachten op gang. Ik had net ontbeten, en het hotelontbijt maar een beetje ingeschat en wat minder gespoten omdat we een stukje gingen lopen. En dat gingen we nu ineens niet meer doen. We besloten in de buurt van het hotel wat te gaan drinken en te wachten op de koerier. Op een of andere miraculeuze wijze gedroeg mijn bloedsuiker zich eigenlijk wel prima. Na het ontbijt bleef ik netjes laag om pas na een uur of 2 langzaam te stijgen richting een waarde van 8 -9.

Geen insuline

Normaal gesproken neem ik altijd vanalles mee als ik op reis ga. Vooral naar het buitenland heb ik een reservepomp bij me en nog insulinepennen. Maar nu dus niet. Omdat je in Nederland bent, krijg je (bij Accu-Chek) binnen een paar uur een nieuwe pomp. En toen mijn pomp niet werkte realiseerde ik me ineens dat het heel raar voelt om geen toegang te hebben tot insuline. Als mijn bloedsuiker op dat moment zou stijgen als een malle, had ik wel een probleem. Het gevoel dat je 24/7 afhankelijk bent van een apparaat en een medicijn, is toch eigenlijk best wel gek. En ik denk dat ik me dat nog niet zo bewust had gerealiseerd sinds de diagnose. Ook het gevoel zonder pomp, na twee jaar, is heel gek. Ik dacht altijd dat het heerlijk zou zijn, om even langere tijd zonder pomp te zijn. Maar eigenlijk voelde het meer alsof er een deel van mij ontbrak, en dat verbaasde me wel!

Uiteindelijk kwam de koerier met een nieuwe flitsende pomp en was hij binnen no time weer up and running! En ohja, het is echt heel erg handig om de instellingen van je pomp ergens op te slaan of op te schrijven (zoals de dvk altijd adviseert). Dat vergemakkelijkt het hele proces van opnieuw alles instellen wel heel erg!