Naar de inhoud springen

Een insulinepomp kiezen, hoe dan!?

Het kiezen van een geschikte insulinepomp is een hele persoonlijke en vaak lastige keuze. Je zit toch de komende vier jaar 24/7 aan dat ding vast. Bij het kiezen van een pomp zijn er grofweg drie aspecten waar je rekening mee moet houden: de medische, de technische en de ervaringskant.

De medische kant

Als het op het medische aspect van een pomp aankomt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoeveel insuline gebruik je? Heb je allergieën voor bepaalde pleisters of canules? Zou je eventueel gebruik mogen maken van een sensor en zo ja, wil je dat die samenwerkt met de pomp? Bij dit soort vragen kan de diabetesverpleegkundige je helpen. Let er echter wel op dat sommige ziekenhuizen slechts met één of twee pompen werken en dat dit niet altijd de pomp is die bij jou past. Is dit het geval? Bespreek dan of de pomp die je liever wilt een optie zou zijn. Wil het ziekenhuis hier niet aan meewerken dan kun je altijd wisselen van ziekenhuis. Het is immers jouw leven en jij moet met die pomp lopen, niet zij!

De technische kant

De technische kant van de pomp kan ook een rol spelen in je keuze. Hoeveel basaalstanden wil je kunnen inprogrammeren? Wil je er een boluscalculator op? Is ‘ie waterdicht? Of wil je de mogelijkheid tot het bouwen van een loop? Arthur van DiabetesIOT maakte filmpjes waarin hij elke insulinepomp uitlegt.

De ervaringskant

De mening van je DVK en of je nou drie of vier voorgeprogrammeerde basaalstanden in zo’n pomp kunt zetten: allemaal leuk en aardig, maar waar het echt om draait is dat een pomp bij jou en jouw leven past. Kun je hem verstoppen onder je lievelingsjurkje? Zijn de materialen makkelijk mee te nemen op je geplande wereldreis? Zit ie niet al teveel in de weg bij het sporten? Dat kunnen alleen de ervaringsdeskundigen je vertellen! Daarom maakten we bij Stichting ééndiabetes vlogs over álle pompen waarin we precies deze dingen uit het dagelijks leven laten zien en een vlog waarin we alle pompen vergelijken. Sanne en Anne hebben alle pompen een week getest. De vlogs zijn te vinden op ons YouTube-kanaal!

En, omdat we snappen dat het best veel tijd kost om al die filmpjes van begin tot eind door te nemen, hebben we ook een filmpje opgenomen met onze algemene conclusie, waarin we jullie met een kopje koffie/thee meenemen in ons pompenexperiment!

Meer info over één van de pompen? Bekijk hier de vlogs overde Medtronic 640G, Medtronic 670G, Omnipod, Accu-chek Insight, Accu-chek Combo, Kaleido & Ypsopump

Heb je een vraag over één van de insulinepompen? Je kunt ons natuurlijk altijd mailen via info@eendiabetes.nl