Naar de inhoud springen

Afspraken plannen | Sanne

Weet je wat ik nou écht vervelend vind aan ziekenhuizen? Het plannen van afspraken. En dan bedoel ik eigenlijk meer het feit dat zíj afspraken inplannen voor míj en dat dat dan eigenlijk nooit uitkomt. En dat ik daar vervolgens alleen per post van op de hoogte word gesteld. Dat vind ik stom.

Ten eerste leven we in 2020. Alles gaat digitaal. Ik regel bankzaken online, winkel met twee muisklikken een nieuwe wintergarderobe bij elkaar, tik blogjes, lees blogjes, kijk colleges terug en heb zelfs les met mensen uit Sudan via internet. Mijn overgrootmoeder van 97 feliciteer ik op haar verjaardag via Facebook. Alleen het plannen van een ziekenhuisafspraak moet ik voor bellen en krijg ik per post een bevestiging van, zelfs als ik aangeef liever geen brieven te ontvangen. Dat vind ik namelijk onnodig. Ik krijg liever een SMS of een email, zoals de tandarts doet. Maar dat komt niet helemaal door bij het ziekenhuis, dat overigens minder oud is dan mijn overgrootmoeder. Hoe kan het dat zij digitale communicatie wel helemaal heeft ontdekt, maar het jongere ziekenhuis niet?

Dan nummer twee. Het ziekenhuis plant de afspraken vóór mij. Daar krijg ik nou de kriebels van. Ligt er opeens een brief van het ziekenhuis in de bus dat je een afspraak hebt. In een studentenhuis waar niemand zich verantwoordelijk voelt voor de post is het überhaupt een wonder als je hem op tijd onder ogen krijgt, en als ik hem dan heb, kan ik sowieso nooit op de dag die zij voor me uitzoeken. Dus dan moet ik weer bellen om het te verzetten. Met een actuele wachttijd van 42 dagen voor de endocrinologie betekent dat dat je meestal veel later pas een plekje kunt krijgen. Niet handig dus. Daarnaast vind ik het inplannen van afspraken voor iemand het toppunt van paternalisme, iets waarvan ik heb geleerd dat het echt not-done is binnen de geneeskunde. Maar blijkbaar vervallen alle omgangsregels zodra je je diploma ontvangt.

Daarom stel ik het volgende voor: een online datumprikkersysteem waarop je dagen en tijdstippen kunt aangeven waarop je zou kunnen. Deze worden vervolgens gematched met de agenda van de zorgverlener waar je een afspraak bij moet maken (ik snap namelijk wel dat deze vrij vol zijn en dat volledige vrije keuze daarom niet mogelijk is), waarna het algoritme een afspraak inplant. Scheelt de poli-assistent tijd, scheelt mij tijd en is helemaal modern en hip! Een soort medische datumprikker. Ik zie het helemaal voor me.