Naar de inhoud springen

Diabetes en corona – hoe kwetsbaar zijn we? | Hielke

Het coronavirus. Momenteel hoor je er overal over. Dat is niet zo gek, want het verspreidt zich snel over de wereld. Op het internet lees ik dat veel mensen met diabetes erg bang zijn voor het virus. We krijgen namelijk keer op keer te horen dat we een hele kwetsbare groep zijn die echt op moet passen. Maar klopt dit? Waar is het op gebaseerd? En is het wel echt zo erg als wordt beweerd?

Vaak worden alle mensen met diabetes in hetzelfde hokje geplaatst, maar dit kan voor sommigen van ons leiden tot een beeld dat veel erger is dan de werkelijkheid. Ik ga proberen wat nuance in het verhaal te brengen.

Het coronavirus

Het coronavirus is een virus dat erg lijkt op de griep, iets waar mensen met diabetes ook voor uit zouden moeten kijken. Het verspreidt zich gemakkelijk. De meeste mensen die ermee besmet raken, hebben er niet heel veel last van: zij krijgen slechts een paar symptomen, zoals een milde verkoudheid. Een kleiner deel krijgt wel ergere symptomen, zoals een longontsteking. Een klein deel van de mensen overlijdt hieraan. Hoeveel dit er daadwerkelijk zijn, is moeilijk te zeggen. Van de mensen die met het coronavirus gediagnosticeerd zijn, lijkt 2% tot 2,5% te overlijden. Maar niet iedereen die het virus heeft, wordt ermee gediagnosticeerd. De mensen in China die er niet erg ziek van geworden zijn, gaan lang niet altijd naar de dokter en krijgen dus ook geen diagnose. Het daadwerkelijke percentage van mensen met het coronavirus dat komt te overlijden zal dus lager liggen.

Kwetsbare groepen

Volgens doctoren zijn er drie factoren die het meest van invloed zijn als het gaat om hoe ziek je van het coronavirus wordt. Ten eerste je leefstijl: hoe gezond je eet, hoeveel slaap je krijgt, of je drink, of je rookt, etc. Ten tweede is er je leeftijd: oudere mensen worden over het algemeen zieker en overlijden er sneller aan. De laatste factor is de andere ziektes die je hebt, bijvoorbeeld obesitas, hart- en vaatziekten, maar ook diabetes.

Het probleem met de gevolgen van ‘diabetes’

Wanneer de gevolgen van diabetes ter sprake komen, zijn er echter veel factoren die de cijfers kunnen beïnvloeden voor ons als jonge mensen met type 1. Het voornaamste probleem is: meer dan 90% van de mensen met diabetes heeft type 2 diabetes. En hoewel de gevolgen van de twee ziektes vergelijkbaar kunnen zijn, zijn de omstandigheden waarin je ze krijgt dit doorgaans niet. Type 2 is namelijk vaak (maar niet altijd) het gevolg van leefstijlfactoren. Mensen met type 2 diabetes zijn vaak te zwaar, leiden vaak een ongezond leven en zijn vaak wat ouder. Deze dingen maken dat ze naast type 2 diabetes geregeld ook een aantal andere gezondheidsproblemen hebben. En daar zit dan ook het probleem: de gemiddelde patiënt met type 2 diabetes scoort slecht op alledrie de factoren die het risico op ernstig ziek worden van een virus vergroten: leefstijl, leeftijd en het hebben van andere ziektes. Het gebeurt dus dat mensen met diabetes aan het virus overlijden, terwijl hun diabetes daar niet de grootste oorzaak van was.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea heerst het coronavirus veel meer dan hier. Men maakt er ook veel cijfers bekend over het virus en die bevestigen de bovengenoemde theorie. Van de 32 mensen die overleden zijn aan het virus, hadden er 8 diabetes. Dit is best veel, maar geen van hen had alleen diabetes. De jongste diabetespatiënt die overleed was 68 jaar oud, de oudste 85. Er werd niet vermeld welk type diabetes ze hadden. Ze hadden allemaal ook andere aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, dementie of kanker, of hadden eerder een herseninfarct of beroerte gehad. Uiteraard zijn dit niet genoeg gevallen zijn om een definitieve conclusie te trekken, maar het is mijn bedoeling te laten zien dat het grootste deel van de mensen met diabetes ook vaak andere aandoeningen heeft, omdat er bij type 2 vaak sprake is van de andere risicofactoren. De cijfers uit Korea lijken ook te bevestigen dat leeftijd eigenlijk de belangrijkste factor is in hoe weerbaar je tegen het virus bent. In de leeftijdsgroep van 20-29 jaar zijn 1600 besmettingen bevestigd en tot nu toe is daarin geen enkele dode gevallen. In de leeftijdsgroep van 70-79 jaar zijn 260 mensen besmet geraakt en daarvan zijn er tot nu toe 12 overleden.

Valt het dan mee?

Het virus is ook niet compleet ongevaarlijk voor ons. Als persoon met diabetes behoor je nog steeds tot een risicogroep. Afhankelijk van hoe goed je glucosewaarden onder controle zijn, loop je iets meer kans op infecties, je immuunsysteem zou iets minder effectief kunnen zijn en je glucosewaardes kunnen mogelijk nog moeilijker doen dan normaal. Dit verschilt echter heel erg per persoon, want niemand is hetzelfde. Mijn boodschap: als je enge verhalen hoort over diabetes en het coronavirus, kijk dan wel verder dan je diabetes en geef jezelf niet dezelfde kansen als iemand die hoogbejaard is en ook nog andere ziektes heeft. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, dus probeer goed op je hygiëne te letten en uit gebieden te blijven waar het virus heerst. Als je vermoed dat je het virus hebt, neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Maar blijf vooral rustig, raak niet in paniek en ga er niet vanuit dat je laatste uur geslagen heeft wanneer je het virus oploopt.

Dit artikel is geschreven op 04-03-2020. Ik heb mijn best gedaan actuele informatie te geven, maar de ontwikkelingen gaan snel en sommige dingen zijn mogelijk gedateerd als je dit op een later moment leest.

Bron: https://terms.naver.com/entry.nhn?docId=5912275 (Koreaans)