Naar de inhoud springen

Mijn relatie met Kaleido stopt | Hein

Het is ruim 4 jaar geleden dat ik als eerste Nederlander begon aan het grote avontuur van de Kaleido insulinepomp. In het begin was het niet veel meer dan een stukje plastic. De bijdrage aan de ontwikkeling kostte veel energie, maar het gaf ook veel energie.

Ik zag de pomp hard veranderen door de tijd heen en ook het bedrijf achter Kaleido maakte grote veranderingen door. Het maakte mij trots om te zien dat het bedrijf zijn product steeds beter wist te ontwikkelen. Ik was mij ervan bewust dat ik soms op de blaren moest zitten om het product beter te maken, ook toen de pomp weer kapot ging rond 3 uur ’s nachts. Vervelend. Erg vervelend. Maar er stond altijd iemand klaar die je situatie begreep en die je hielp. Niet om sorry te zeggen, maar om begripvol om te gaan met de situatie. Menselijk dus. Zo stond er ’s ochtends om half 5 iemand op de stoep met een nieuwe pomp. 

De insulinepomp die je wil

De problemen met de Kaleido werden voor mij steeds minder. De pomp was zeer prettig in gebruik: discreet te dragen, klein en anno 2020. De pomp gaf mij afgelopen jaren vrijheid en 3 dagen lang een stabiele glucosewaarde – als ‘ie juist werkte. En die stabiele glucosewaardes had ik lang niet altijd met andere pompen die ik gebruikt heb. Vandaag is het dan ook een zwarte dag voor de Kaleidofamilie. Met de familie bedoel ik het team gewaardeerde medewerkers van Kaleido (Vicentra) en de actieve gebruikers van de pomp. 

Een verantwoordelijk bedrijf

Kaleido is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en gedraagt zich op dit vlak dan ook niet als een startup. De onderneming heeft besloten om alle cartridges terug te roepen en om geen nieuwe uit te geven. De kwaliteit van de cartridges blijkt namelijk niet van het gewenste niveau. Momenteel hebben ze geen back-up. Dom. Heel dom. Kaleido heeft besloten om tot een niet nader genoemde datum inactief te worden op de markt. Ik ben blij dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en tevens teleurgesteld dat dit heeft kunnen gebeuren.

En nu verder?

Enkele honderden gebruikers zullen moeten overstappen op een andere pomp. Het is voor mij inleveren qua vrijheid, simplicity, maar voornamelijk afscheid nemen van een stukje trots. Afgelopen jaren heb ik veel energie gestoken in een insulinepomp. Ik beleefde er hele mooie dagen mee met strakke lijnen op mijn CGM, maar ook met bergen doordat de pomp soms niet functioneerde. Alle voordelen wogen voor mij zeker op tegen de nadelen. Het is voor mij persoonlijk afscheid nemen van een kleine vriend die mij veel vrijheid gaf. Ik zal het zonder hem moeten doen. Ik zie uit naar de dag dat Kaleido weer back in business is. Wanneer ze dat zijn, is alleen nog de vraag!