Naar de inhoud springen

Duizendmaal dank | Donja

Ik hoop dat deze tijd van onrust en onzekerheid mensen leert om dankbaar te zijn. Dankbaar voor je gezondheid, dankbaar voor de hulpmiddelen en dankbaar voor de mensen om je heen die er voor je zijn als het allemaal even niet zo gaat met je gezondheid als je wilt. Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend.

Ik denk dan ook dat veel mensen met een ‘gezondheidsrugzakje’ dit al lang beseffen, maar toch deel ik dit altijd graag. Als mijn diabetes mij iets heeft geleerd, dan is het wel dankbaar zijn. Mijn ouders hebben mij van kinds af aan al op het hart gedrukt dat een goede gezondheid iets is wat je niet zomaar voor lief mag en ook zeker niet kunt nemen. Want a, het kan elk moment zomaar veranderen. Kijk eens om je heen. Er bestaan zoveel onzekere situaties die je hele zorgeloze bestaan op z’n kop kunnen zetten. En b, gezondheid is niet vanzelfsprekend en ook zeker niet te koop.

Ik heb inmiddels 22 jaar diabetes. Mijn gezondheid heeft veel pieken en dalen gekend – letterlijk. Ik heb periodes waarin ik denk: dit komt niet meer goed. Maar je lichaam kan zoveel meer dan je denkt. Soms met wat hulp van buitenaf, soms met wat hulp van de technologie. Ik kom er elke keer weer bovenop. Fascinerend vind ik het.

En ja, wat ben ik soms ongelofelijk boos op de diabetes. Vaak genoeg zelfs. Hoe het mijn leven beïnvloedt. Hoe het alles alleen maar erger en lastiger lijkt te maken en hoe het altijd lijkt te schreeuwen om aandacht in situaties waar ik dit ab-so-luut niet kan gebruiken, Wanneer ik het probeer te vergeten, is het daar. Het is de roze olifant waarvan ik schrik als hij weer om de hoek komt kijken op de momenten dat ik dacht dat hij er eindelijk even niet was.

Maar wauw, echt wauw, mensen, wees dankbaar voor je lichaam. Dit gaat niet alleen over mijn leven met diabetes. Dit gaat ook over jouw lichaam. Het is zo kwetsbaar. Pas als je er goed mee omgaat, besef je hoe veerkrachtig het is, maar ook dat je er daarom heel voorzichtig mee om moet gaan en er goed voor moet zorgen. Besef hoe krachtig het is in de meest moeilijke omstandigheden. Wees dankbaar als je lichaam aangeeft dat het niet meer gaat, wees dankbaar als je lichaam na een diepe periode er weer bovenop komt, wees dankbaar hoe je lichaam dit allemaal voor elkaar bokst.

Als je dankbaar bent voor je eigen gezondheid, besef dan ook dat een ander net zo goed dankbaar is voor zijn of haar gezondheid en dit ook graag zo wilt houden. Heb daar respect voor en help elkaar waar je kunt.

Liefs,
Donja