Naar de inhoud springen

De griepprik: ja of nee? | Suzanne

Ieder jaar maak ik weer de afweging: ga ik wel of geen griepprik halen? Geen idee waarom ik er toch altijd weer even over nadenk (door de eeuwige discussies rondom de griepprik misschien?), want tot nu toe heb ik hem gewoon ieder jaar braaf gehaald. 14 keer dus inmiddels.

En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik in deze tijd van corona extra blij ben dat ik hem gewoon weer gehaald heb! Ook al is het een totaal ander virus, de gedachte dat ik in ieder geval tegen de normale griep beschermd ben, werkt voor mij toch geruststellend.

De echte griep (welke ik gelukkig nog nooit gehad heb) is een behoorlijk lastige ziekte die je bloedglucose goed in de war kan schoppen gedurende enkele weken. Je kunt in mijn ogen dus beter voorkomen dat je het krijgt als je diabetes hebt. Anders dan bij andere vaccinaties is jaarlijks een nieuwe prik nodig doordat het griepvirus zich steeds weet aan te passen. Zo bouw je met de jaarlijkse prikken een behoorlijke bescherming op, is het idee. Als er dan een keer een griepepidemie komt, heb je het voordeel de griep niet of nauwelijks te krijgen.

Dat ik de afgelopen 14 jaar nog nooit de echte griep heb gehad, kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Zo leef ik behoorlijk gezond en is mijn weerstand altijd goed geweest. Ook kom ik door mijn werk of in mijn naaste omgeving niet veel in contact met zieke en kwetsbare mensen. Toch is er in mijn hoofd altijd dat stemmetje dat zegt dat de griepprik er wel eens aan bijgedragen kan hebben dat het griepvirus mij weer een jaar heeft overgeslagen. Waar of niet; het placebo-effect kan ook zeer effectief zijn.

Vaak hoor ik om mij heen dat de griepprik niet zou helpen en dat mensen toch verkouden of grieperig worden. Dat klopt natuurlijk, want de griepprik werkt alleen tegen de echte griep: influenza. En hier zijn ook weer meerdere varianten van. Andere ‘griepjes’ zijn meestal verkoudheidsvirussen die minder ernstig toeslaan dan de echte griep en daar kun je (helaas) niet tegen gevaccineerd worden.

Maar hoe kan het dat de griepprik ieder jaar weer ter discussie staat en iedereen (ook gezonde mensen) nu wél in de rij lijkt te willen staan voor een vaccinatie tegen het coronavirus? Van beide virussen kun je toch behoorlijk ziek worden en aan beide virussen overlijden (veel) mensen. Zou het wat dat betreft niet verstandig zijn als we allemáál ook de gewone griepprik halen om groepsimmuniteit op te bouwen? Afijn, zodra er een coronavaccin beschikbaar is, ga ik in ieder geval weer braaf met mijn oproep naar de huisarts. En dan maar hopen dat het placebo-effect net zo goed is als bij de gewone griepprik ;).