Naar de inhoud springen

Dingen die je weet als je langere tijd diabetes hebt | Sanne

Hoe langer je diabetes hebt, hoe meer bijzondere dingen je te weten komt. Na 27% van mijn leven met diabetes te hebben doorgebracht heb ik de volgende dingen geconcludeerd:

 1. Gewone cola is minder lekker dan cola light. Of dat ligt aan gewenning, of de associatie van de smaak van gewone cola met hypo’s tijdens het uitgaan, of het feit dat het het enige is dat ik naar binnen krijg bij de combinatie hypo’s/overgeven weet ik niet precies, maar zelfs als ik morgen geen diabetes meer zou hebben zou mijn voorkeur uit blijven gaan naar cola light.
 2. Je bloed heeft niet elke dag dezelfde kleur. Soms is het druppeltje aan mijn vingers helderrood, soms heel fel en soms juist heel donker. Ik heb nog niet alle factoren die hier invloed op hebben in kaart gebracht, maar de temperatuur en lichaamsbeweging lijken invloed te hebben (in de kou is het vaak donkerder, na het sporten produceren mijn vingers aanzienlijk meer lichte druppels).
 3. Ergens rond 14 uur op dinsdagen en donderdagen is het het rustigst op de bloedafnamepoli. Ochtenden, maandagen en vrijdagen kun je het beste vermijden, dan zit je vaak eeuwen te wachten.
 4. Over die prikpoli’s: op prikposten zijn er op bepaalde tijdstippen dus mensen die alleen maar buisjes afnemen bij mensen die bij de trombosedienst bekend zijn. Deze mensen kunnen prima ook jou prikken, maar dat doen ze niet. Alleen als je heel zielig kijkt, jong bent en hele grote blauwe ogen kunt opzetten. Maar meestal doen ze het gewoon niet en ben je er voor niets heen gefietst.
 5. Je weet wanneer die ene apothekersassistente werkt die je telkens opnieuw wil uitleggen dat je insuline moet inspuiten en dus niet via de mond in kunt nemen. Deze tijden vermijd je dan ook.
 6. Dat als je die insuline wél inneemt omdat je toch echt zeker wilt weten dat dat niet werkt, je erachter komt dat deze naar gekleurde kinderklei smaakt. En die smaak blijft uren hangen.
 7. Je snapt hoe je je moet gedragen op de poli Interne Geneeskunde. Aanmelden, gaan zitten en je vooral niet met anderen bemoeien. In tegenstelling tot de oude mensen die zich hardop afvragen wat zo’n jong meisje daar doet en ongegeneerd naar je sensor staren om daar vervolgens over te smoezen (echt gebeurd).
 8. Dat je lancetverwisselfrequentie prima naar standje overdreven milieuvriendelijk kan zonder dat dat gevolgen heeft.
 9. Dat die lancetten echt pas na een maand of twee zo bot worden dat je gedwongen wordt ze te vervangen.
 10. Wat de lekkerste suikervrije ranja is. En wat de minst lekkere.
 11. Waar je in de Kruidvat de voordeelpakken Dextro kunt vinden, ook als ze officieel niet in de aanbieding zijn.
 12. Dat het internet geen antwoord heeft op de vraag waarom je wangen rood worden bij een hyper. Of waar “diabetes mellitus” nou precies vandaan komt (honingzoete doorstroom is namelijk een versimpelde vertaling. De eigenlijke vertaling is iets in de richting van “het honigzoete dat is doorgestroomd”. En het vindt zijn oorsprong in zowel het Latijn als Oud-grieks. Mega verwarrend allemaal.) Of wanneer diabetes eindelijk over is.