Naar de inhoud springen

Wat je moet weten als je iemand kent met type 1 diabetes | Sanne

Heeft een kennis/klasgenoot/collega type 1 diabetes en jij niet? Wij vertellen je graag wat je moet weten!

1) Het is niet onze schuld! Type 1 diabetes wordt veroorzaakt door een foutje van het immuunsysteem. Waarom dit foutje wordt gemaakt is niet precies bekend, maar het wordt in ieder geval niet veroorzaakt omdat iemand slechte keuzes heeft gemaakt, te zwaar is, te weinig beweegt of desnoods omdat iemand graag blauwe sokken draagt. Het is dus niet nodig om ons te vertellen dat we gezonder moeten eten of meer moeten bewegen. Dat helpt namelijk niet.

2) Het is voor altijd. Dus naast gezond eten en meer bewegen helpen ook kaneel, okra, speciale thee, kamelenmelk of likken aan magische stenen niet. Overigens: chocola helpt wel. Vooral Tony Chocolonely pecan-kokos. Neem dat vooral mee voor je kennis/collega/klasgenoot ;).

3) Je hoeft geen speciaal eten voor ons te halen. We hebben insuline in een pomp of een pen en dankzij die insuline mogen we alles eten. Ook taart. Er zit eigenlijk ook niet zoveel verschil tussen het geven van insuline voor taart of voor een appel, dus doe dan maar taart. Ohja: haal vooral geen suikervrij gebak voor ons! Dat is namelijk echt heel erg smerig.

4) Okay, je kunt wel iets voor ons halen: light drinken. De meeste mensen met type 1 diabetes geven de voorkeur aan light frisdrank. Niet omdat ze gewone frisdrank niet mogen, maar gewoon omdat dat makkelijker is. Alcohol drinken we trouwens ook. Maar ik herhaal: we eten normale taart. Geen suikervrij gebak dus!

5) We weten uitstekend hoe we met type 1 diabetes moeten omgaan en kunnen prima voor onszelf zorgen. Je hoeft je er niet mee te bemoeien. Goedbedoelde adviezen zijn niet nodig. Ook niet als je (niet-behandelend) arts of verpleegkundige bent: die twee colleges die je over diabetes hebt gehad stellen niets voor bij de kennis die je opdoet als je leeft met diabetes. Bovendien is je collega of kennis niet je patiënt!

6) Daarbij: hypo’s en hypers (te lage en te hoge bloedsuikers) horen erbij. Dat betekent niet dat we niet goed voor onszelf hebben gezorgd, maar gewoon dat er ergens in het proces een miscalculatie is gedaan. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op je bloedglucoses en die heb je niet allemaal onder controle (denk aan het weer, hormonen). Bloedsuikers reguleren is verrekte ingewikkeld.

7) Hypo’s en hypers zijn meestal niet eng. We zijn eraan gewend en de meeste hypo’s en hypers gaan met de juiste behandeling (eten of insuline) vanzelf weer over. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of ons na een hypo de rest van de dag als kwetsbaar te beschouwen en te ontzien. Tenzij we zelf aangeven dat we dat nodig hebben, want sommige hypo’s en hypers komen wel heel hard binnen en hebben we wel langdurig last van. En ohja, als we opeens op de grond liggen en niet meer aanspreekbaar zijn: bel dan een ambulance. Maar over het algemeen zijn hypo’s en hypers niets engs.

8) Behandel ons überhaupt normaal. Ja, we hebben allemaal vreemde apparaatjes aan ons hangen en kunnen zonder ook maar te knipperen naalden in onszelf steken, maar verder zijn we normale mensen. Diabetes maakt ons niet minder als persoon, werknemer of klasgenoot. Diabetes is tevens niet besmettelijk. We zijn ook niet kwetsbaar of zielig.

9) Liever vragen dan speculeren. Heb je een vraag of snap je iets met betrekking tot diabetes niet? We hebben liever dat je vraagt of we ook alcohol mogen drinken of een stuk taart mogen dan dat je hierover zelf speculeert en misschien onjuiste conclusies trekt.

10) Type 1 diabetes is anders dan type 2 diabetes. Bij type 1 diabetes helpen pillen niet en moet je insuline spuiten om in leven te blijven. Zonder insuline ga je dood. De meeste mensen zijn ook niet zo oud als ze type 1 diabetes krijgen. Echter is het niet aangeboren: de meeste van ons kennen ook een leven zonder diabetes.

11) Of iemand een pomp of een pen gebruikt om insuline toe te dienen hangt af van iemands persoonlijke voorkeur en wat beter werkt voor die persoon. Het gebruik van een pomp betekent dus niet dat iemand ergere diabetes heeft dan iemand die spuit, het betekent gewoon dat iemand andere keuzes maakt.

12) Type 1 diabetes is mega intensief, kneiter ingewikkeld en 24/7. Ook ’s nachts moeten bloedglucoses geregeld worden, ook bij het sporten, bij het uitgaan, tijdens tentamens etc. Even niet is geen optie. Toch staat dit ons vaak niet in de weg om vol van het leven te genieten. Het went. Diabetes is geen beperking, maar meer een manier van leven.