Naar de inhoud springen

Ik heb geen suiker! | Veerle

Afgelopen week begon het Diabetes Fonds voor de derde keer aan de Nationale Suiker Challenge. En na 3 jaar moet me toch echt wat frustratie van het hart en ik denk dat ik hier ook niet bepaald de enige in ben. En ja, ik heb dit ook bij het Diabetes Fonds gemeld. En nee, na een initiële reactie waarin duidelijk werd dat het Instagramaccount van het DF beheerd werd door iemand die mijn punt miste, werd daar verder niet meer op gereageerd. Dus dan maar zo.

Ik heb zeven jaar diabetes (geen suiker). Mijn kleine achterneefje heeft inmiddels 3 jaar diabetes. En waar ik hartstikke mondig ben en nooit de kans voorbij laat gaan om mensen uit te leggen dat ‘mijn diabetes’ (maar in het algemeen diabetes) niks met suiker te maken heeft, geldt dat voor zo’n jong mannetje niet. Daarentegen krijgen zijn moeder (en velen moeders met haar) op het schoolplein (pre-corona tijd natuurlijk) wel het verwijt dat ze ’t kind teveel hebben laten snoepen. Want ja, suiker en diabetes gaan hand in hand.

Nou weten we beter. En het Diabetes Fonds weet beter. En dan nog vinden zij het hun verantwoordelijkheid om een nationale campagne op te starten die volledig focust op de inname van suiker. Want dat kan resulteren in diabetes (type 2 – staat er dan soms in haakjes achter). Dus behalve dat we in Nederland in de volksmond nog steeds over suikerziekte praten, wordt met zo’n campagne alleen maar versterkt dat diabetes en suiker toch wel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iets waarvan ik al 7 jaar, en andere mensen met diabetes al tientallen jaren, aan mensen probeer uit te leggen dat het van geen kant klopt!

Begrijp me niet verkeerd: overgewicht is een probleem. In het grotere geheel van pandemieën heb je er met obesitas ook zo eentje te pakken. En ja, we krijgen met z’n allen ‘teveel’ suiker binnen, want er zitten ‘verstopte’ suikers in van alles en nog wat (staat gewoon op de verpakking maar ja, wie leest die nu?). Dat neemt niet weg dat je geen overgewicht en geen diabetes krijgt door suiker alleen. Ja, met overgewicht heb je meer kans op diabetes (type 2). Ja, als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbrandt, krijg je overgewicht. Ja, door veel suiker te eten kan je veel calorieën binnen krijgen. Maar dat kan ook als je iedere dag een halve kilo kaas wegstouwt. Of niet, als dat het enige is dat je de hele dag eet. En dan laat ik het feit dat niet iedereen met overgewicht ook diabetes type 2 krijgt nog volledig buiten beschouwing.

Dus ben ik gefrustreerd. Want de associatie die het Diabetes Fonds maakt is ongenuanceerd. En ze nemen ook niet de moeite om het ook maar een beetje verder toe te lichten. Dus wordt die misvatting van ‘diabetes komt door suiker’ ook niet ontkracht. Moet ik dat dus weer zelf doen. Net als mijn achterneefje straks als ‘ie eenmaal zo oud is dat mensen aan hem (in plaats van aan z’n moeder) gaan vragen of ‘ie dan als kind zoveel gesnoept heeft. Of zal tegen die tijd het Diabetes Fonds haar verantwoordelijkheid nemen door in het kader van die hele Suiker Challenge iets meer nuance aan te brengen en ook te zorgen dat de volledige informatie net zo goed begrepen wordt door mensen als het misverstand dat diabetes door suiker komt? Ik ben er bang voor …