Naar de inhoud springen

The ugly & the pretty side of diabetes | Minou

The ugly side of diabetes

Wanneer je in een hoorcollege zit, en je pomp om aandacht schreeuwt want HÁLLO IK MOET VERVANGEN WORDEN. PIEP PIEEEP, PIEP PIEEEEP. Over 9 uur eigenlijk pas, maar dat boeit die pomp niet, want dat piepje kan niet uit. Daar zijn de blikken van letterlijk al je medestudenten én de docent die denkt dat je je telefoon aan hebt laten staan. Sorry hoor. Het ligt niet aan mij, het ligt aan Anita de Nokia-achtige Diabetes Manager. 

Als je glucose maar niet naar beneden wil. En je wilt gewoon taart eten, maar je doet het niet want stel je voor hoe ver je dan wel niet verder stijgt! Geen taart voor jou. Misschien over een paar uur, maar hé, misschien ook niet!

Doe je een dansje in de woonkamer net nadat je gegeten hebt en je raadt het al: een hypo. Dan maar verplicht een toetje eten.

Als je je pomp vervangt en het bloed overal heen spuit, inclusief je (witte) behang. #great

Als je ALLES al hebt geprobeerd, de hele dag over je instellingen hebt gepiekerd, maar het toch écht niet lukt en je wilt gewoon opgeven. Maar dan bedenk je je dat opgeven geen optie is, want je zit toch echt voor de rest van je leven met deze ellende opgescheept. 

Wanneer je niet kunt slapen, complicaties van diabetes gaat googelen en dan dus weer niet kunt slapen … Vicieuze cirkel. 

Wanneer je wéér een artikel over COVID-19 leest. Met deze keer dat mensen met diabetes 3x meer kans hebben om te overlijden aan Corona – zelfs meer dan type 2 patiënten. 

Wanneer je alle bovenstaande ellende even wilt vergeten door een beetje (veel) alcohol, maar je ergens in je achterhoofd bang bent dat je in een diepe hypo terechtkomt en nooit meer wakker wordt. 

Maar ook: the pretty side of diabetes

Een fancy pomp die je hebt gepimpt, met glitters en/of bloemetjes.

Als je vrijwel de hele dag binnen je doelbereik zat en gewoon echt mega trots bent op jezelf.

Kletsen met leuke mensen die je anders nooit had ontmoet, die je begrijpen op een heel ander level dan de rest van de wereldbevolking. Een stilzwijgende vriendschapsband die geen leeftijdsgrenzen kent en zelfs ontstaat met iemand van 89 jaar. #instantbuddies

Andere lieve mensen die je helpen om een closed loop systeem in elkaar te zetten en die je ondersteunen met tips en tricks als het je even duizelt. 

Jezelf en je lichaam beter leren kennen, bewuster met voeding omgaan en extra genieten van de positieve effecten van sport. 

Je gezondheid niet meer als vanzelfsprekend zien, maar juist extra dankbaar zijn voor het feit dat je (semi-)gezond op deze aardbol rond mag lopen dankzij de medische en technologische vooruitgang van de afgelopen eeuw.


Diabetes heeft voor mij na 8 maanden nog steeds minder voor- dan nadelen. Het is bizar hoeveel het mijn leven beïnvloedt. Vaak vind ik het moeilijk om gefocust te blijven op de mooie kant, want diabetes is gewoon een lelijk misbaksel. Maar als ik een roze bril op zet, kan ik soms de mooie kanten ervan ook zien.

Minou (1996) woont in Amsterdam en houdt van zwemmen, reizen, (salsa)dansen, feestjes en flamingo’s. Toen ze in oktober 2019 gediagnosticeerd werd met type 1 had dat niet alleen vervelende, maar ook juist leuke dingen tot gevolg: mede dankzij diabetes heeft ze haar studieplannen omgegooid en komend studiejaar begint ze aan de masterspecialisatie Health & Medical Psychology in Leiden. Ze hoopt daar te leren hoe ze anderen kan helpen om op een positieve manier met ziekte en gezondheid om te gaan. Minou gebruikt sinds kort een DIY Closed Loop systeem met de Dexcom G6 en de Omnipod en is daar razend enthousiast over. Ze staat er altijd voor open om erover te vertellen of gewoon gezellig te kletsen, bijvoorbeeld via haar Instagramaccount.