Naar de inhoud springen

6 leugens over diabetes

Liegen mag niet, maar toch wordt het veel gedaan. Ook als het aankomt op diabetes. Vaak omdat het makkelijk is, de waarheid te ingewikkeld is of omdat het nou eenmaal een ingesleten gewoonte is. Soms omdat iemand zonder diabetes ooit bedacht heeft dat dat goed zou zijn. Welk van deze onjuistheden heb jij ooit te horen gekregen?

Zonder insuline kan glucose niet de cel in

Dit is onjuist. Er is een heel legio aan verschillende glucosetransporters (de deurtjes in de cellen waar glucose door naar binnen kan) en slechts een daarvan heeft insuline nodig als zogeheten sleutel. Dit specifieke deurtje noemen we GLUT-4. De overigen (ongeveer 11) hebben andere sleuteltjes (alhoewel gedacht wordt dat GLUT-12 ook insulinesleutels heeft). Waarom dit toch altijd wordt verteld? GLUT-4 zit op spieren en in vet, weefsels die heel veel glucose verbruiken. Daarnaast zorgt GLUT-4 voor hele snelle opname van glucose- een soort supersonische schuifdeur dus, ten opzichte van de trage draaideuren die de andere transporters zijn. GLUT-4, en daarmee insuline, is dus absoluut nodig om een teveel aan glucose in het bloed te voorkomen. Maar het is niet zo dat er zonder helemaal geen glucose meer de cellen in kan.

Je alvleesklier is kapot

Je alvleesklier doet heel veel meer dan insuline maken. Sterker nog, slechts 1 tot 3 procent van de alvleesklier houdt zich bezig met insuline maken. En van die 1 tot 3 procent moet 80 procent kapot zijn om diabetes te hebben. Kortom, je alvleesklier is niet stuk, maar heeft eerder een soort heel ongelukkig deukje,

Je moet je lancet elke keer na het prikken verwisselen

HAHA. Behoeft eigenlijk geen toelichting. De laatste keer dat ik een doosje lancetten bestelde is drie jaar geleden, maar met de hoeveelheid die er nog in zit zou je denken dat ‘ie net nieuw is.

Je hebt goede en slechte bloedglucosewaardes

Fout. Je hebt hoge en lage bloedglucosewaardes en daar kun je je goed of slecht bij voelen. Zolang je bloedglucosewaardes door het verkeerde orgaan geregeld moeten worden (je hersenen in plaats van alvleesklier), is er geen goed of fout. Je doet je best en er zijn zoveel factoren van invloed op je bloedglucosewaardes dat schommelingen niet jouw schuld zijn, Goed en slecht zijn daarom verkeerde woorden.

Over 10 jaar is diabetes genezen

Hopelijk ben ik hier aan het liegen, maar ik denk het helaas niet. Een echte, biologische genezing is ver weg. Maar wie weet wat voor fancy apparaatjes er allemaal gaan komen de komende jaren.

De naaldjes zijn zo klein, die voel je amper

Juist. Tot je net in een zenuw zit en de tranen in je ogen springen van de pijn. Of wanneer je net op een plekje van je vinger prikt waar je iets te vaak hebt geprikt. Of wanneer je bang of zenuwachtig bent, dan doet die naald ook verrekte zeer.