Naar de inhoud springen

Daten met diabetes: DiaDating!

Minou (1996) richtte recent de Facebookgroep DiaDating op en vertelt hierover in dit blog.

Diabetes heb je nou eenmaal voor altijd. Het gaat de rest van je leven met je mee, waar je ook gaat en wat je ook doet. Vlak na de diagnose vond ik het erg moeilijk om dat te accepteren. Dat vind ik soms nog steeds, met name wanneer ik nadenk over mijn toekomst. Stiekem hoop ik toch echt op een leuke man waar ik de rest van mijn leven mee door wil brengen en waar ik uiteindelijk mee in het huwelijksbootje wil stappen. Die persoon moet het dan niet alleen zien zitten om opgescheept te zitten met mij, maar ook met mijn ziekte.

Als ik iemand ontmoet, komt diabetes meestal al snel ter sprake. Toch vertel ik dan niet wat diabetes in de toekomst nog meer zou kunnen betekenen: enge dingen zoals ketoacidose, out gaan door een hypo, enge complicaties, moeilijkheden tijdens een zwangerschap – het zijn stuk voor stuk niet bepaald onderwerpen die je op een eerste date op tafel gooit. Maar het zijn wel dingen die ergens in mijn achterhoofd spelen, net als potentieel onbegrip. Zonder dat iemand zelf diabetes heeft zal diegene nooit helemaal kunnen begrijpen wat er allemaal in mijn hoofd omgaat en hoe het is om er van dag tot dag mee te moeten leven.

Ik besef me dat de lat hoog ligt. Ik ga pas écht voor een man als ik het gevoel heb dat hij er altijd voor me zal zijn, door dik en dun. Dat hij me gedurende ellendige hypo’s en hypers zal bijstaan. Ik wil 1000% zeker weten dat hij me accepteert wat er ook gebeurt, om wie ik ben en ondanks deze chronische ziekte. Het liefst zou ik willen dat hij mijn diabetes even goed probeert te begrijpen als ikzelf. En ik wil er zeker van zijn dat ik het met hem aandurf om één of meerdere baby’s te krijgen– omdat hij mee bij zal staan en zich met mij samen door moeilijke tijden heen kan slaan.

Toch lijkt het me lastig voor mijn toekomstige man om dit alles te accepteren. Want het is nou eenmaal niet niks! Grote kans dat iemand onderschat welke impact het kan hebben om een relatie te beginnen met iemand die diabetes heeft. Maar er is nog een andere oplossing: daten met andere mensen met diabetes. Zij weten wél hoe het is. Hoe een hypo voelt en een hyper, hoe veel tijd en gedachtes diabetes opslokt, hoe het je beeld van de toekomst kan beïnvloeden en hoe je koolhydraten telt (hoe handig is dat?!). Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een facebookgroep gemaakt speciaal voor alle singles met type 1. Voor iedereen die iemand zoekt die het wéét. Iemand waar je zoveel minder aan uit hoeft te leggen en iemand waar je meteen al een wezenlijk deel van je leven mee deelt.


Vind jij hier ‘the one’ met type één?

https://www.facebook.com/groups/2939395406183699/

Update: enkele weken na de oprichting van de groep verliet het eerste stelletje de groep al! Volg jij hen straks?