Naar de inhoud springen

De Magische Diabeteswereld

Als je T1D krijgt, weet je er binnen no-time alles van. Voor buitenstaanders blijft diabetes echter vaak één en al abracadabra. Het is alsof we in onze eigen Diabeteswereld leven! Een wereld die in sommige aspecten stiekem best wel op de magische toverwereld van Harry Potter lijkt…

Ondanks dat we bij onze diagnose geen magische brief ontvingen, herinnert ieder van ons zich de eerste kennismaking met de Diabeteswereld. In het ziekenhuis kregen we (helaas) niet onze eerste toverstaf. Wel werden we bewapend met insuline, pennen en naalden. Zo magisch als Harry’s eerste ontmoeting met zijn toverstaf in Olivanders was deze ervaring wellicht niet, maar toch was onze eerste kennismaking er eentje om nooit te vergeten! Naast speciale hulpmiddelen kregen we les op Zweinstein (lees: de diabetespoli) waar ons vocabulaire werd uitgebreid met woorden die soms bijna klinken als toverspreuken: hypoglycemieën, ketoacidose, geglyceerd hemoglobine… Nog moeilijker uit te spreken dan Wingardium Leviosa!

Het kost tijd om je draai te vinden in een nieuwe wereld. Een goede diabetesheks of -tovenaar word je niet zomaar. Regelmatig komen er uitdagingen op ons pad, de ene nog gruwelijker dan de ander. Soms moeten we vechten om onszelf in leven te houden. Zoals Harry tegen een draak vocht in het Triwizard Tournament (Harry Potter and the Goblet of Fire) hebben wij onze eigen draken te bevechten in de vorm van hypers. Soms kunnen we een hyper verslaan, op andere momenten kan er geen insuline tegenop. Nog een overeenkomst: soms helpt het om heel hard weg te rennen! 😉

Een hypo is vergelijkbaar met een dementor, een monster dat plotseling op je duikt en alle geluk en levensenergie uit je zuigt. In het slechtste geval kan een dementor ervoor zorgen dat je nooit meer wakker wordt. Maar gelukkig beschikken we over een wapen: dextro vormt een patronus waarmee we onszelf van dit vreselijke monster kunnen redden.

De meeste mensen zonder diabetes hebben geen enkel idee wat zich in de andere dimensie van onze levens afspeelt. Diabetesdreuzels weten zo goed als niets over onze tweede werkelijkheid. Sommigen maken wellicht kennis met een verdwaalde dementor wanneer één van ons een hypo krijgt in het openbaar, maar het overgrote merendeel van de Diabeteswereld blijft toch echt verborgen voor de Diabetesdreuzel.

Het meest magische aan de Diabeteswereld is misschien wel de diabetescommunity. Als wij anderen met type één ontmoeten of spreken ontstaat er een verbintenis. Zoals je uit de Harry Potter-verhalen misschien begrepen hebt, is het niet makkelijk om in je eentje te overleven in de toverwereld. Vriendschappen maken dat je samen sterk staat. En dat helpt als je vecht tegen een gezamenlijke vijand. Of die vijand nou diabetes, of Voldemort is.