Naar de inhoud springen

De kunst van het feestvieren

Bij mijn diagnose zei mijn diabetesverpleegkundige: ‘Je kunt alles nog doen nu je diabetes hebt!’, ‘Je kunt nog steeds alles eten, zolang je je koolhydraten maar telt!’ en: ‘Jij bent de baas over je diabetes, niet andersom!’. Het waren bemoedigende woorden. In de praktijk heb ik echter gemerkt dat ik geregeld een afweging moet maken tussen mijn ‘diabetesdoelen’ en andere – soms conflicterende – doelen (zie ook deze youtubevideo met psychologe Giesje Nefs).

Middels glucosesensoren en hun bijbehorende apps en overzichten kun je in een oogwenk zien hoe succesvol jij was in het behalen van je diabetesdoelen. Echter kan er zo’n enorme zelfopgelegde druk ontstaan om deze doelen te behalen, dat je soms bijna zou vergeten dat er naast diabetes ook nog andere dingen bestaan in het leven! Uiteindelijk is het toch niet het belangrijkst hoe veel procent van de tijd je glucose binnen de lijntjes zit, maar hoe veel procent van de tijd je gelukkig bent? Mart Snoek schreef al eens een reeks blogs over deze Time in Range van Geluk.

Toevallig heb ik naast diabetesdoelen ook nog andere doelen in mijn leven. Eén ervan is feestvieren. Net als iedere andere student wil ik soms gewoon een avondje doorzakken, een zak snoep leegeten of genieten van all-you-can-eat sushi. Of alle drie achter elkaar, want dat draagt bij aan mijn TIR van Geluk! Van tevoren weet ik al dat zo’n festijn goed is voor mijn feestvier-doel, maar minder goed voor mijn diabetesdoelen. Toen ik afgelopen maand jarig was, nam ik mezelf voor zo min mogelijk met diabetes bezig te zijn. Maar… aan het einde van de dag zag ik een teleurstellende TIR op mijn scherm. Ik sloot mijn verjaardag af met een vervelend gevoel – hoe pijnlijk het ook is om dat toe te geven. Op dat moment besefte ik: een hoge glucose-TIR geeft mij óók een geluksgevoel, en draagt dus bij aan mijn TIR van Geluk!

Eigenlijk is een tegenvallende glucose-TIR vergelijkbaar met een kater na een goed feestje. Je weet van tevoren vaak al dat ie eraan gaat komen, maar tóch kies je ervoor je kortetermijnbehoeften te vervullen. Het is dus een soort ‘stealing happiness from tomorrow‘. Om een kater te vermijden zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om het netjes bij één wijntje te houden en om je diabetesdoelen te behalen kun je 24/7 je koolhydraatinname tot een minimum beperken. Maar aan de andere kant: het leven is toch veel te leuk om non-stop streng voor jezelf te zijn?

Ja, de TIR van je bloedglucose is belangrijk. Maar je TIR van Geluk, die heeft prioriteit! Oók als dat betekent dat je soms een kater hebt. 😉