Naar de inhoud springen

Diabetesvereniging Nederland: Tijd voor een nieuwe start! | Minou

Ben jij lid van de Diabetesvereniging, en heb je het idee dat er bij de DVN nog veel te verbeteren valt? Dat idee heb ik ook. Samen met een groep actieve, vooruitstrevende mensen met diabetes hoop ik een frisse, nieuwe start te realiseren. Daarom stellen wij ons verkiesbaar voor de Algemene Leden Vergadering (ALV). In deze blog lees je waarvoor ik mij in wil zetten bij de DVN.

Persoonsgerichte zorg

Sommige mensen met diabetes hebben graag zoveel mogelijk contact met hun behandelaren, anderen willen juist zo min mogelijk bemoeienis van hun behandelteam. Waar de één heel blij wordt van zorg die steeds meer online plaatsvindt, heeft de ander een voorkeur voor fysieke afspraken. De DVN moet zich hard maken voor het feit dat de zorgvraag van de persoon met diabetes centraal staat – altijd. Wij zijn immers degenen die 24/7 met deze aandoening moeten leven. Diabeteszorg moet persoonsgericht zijn en afgestemd zijn op jouw persoonlijke zorgbehoefte.

Keuzevrijheid

Als je diabetes hebt, verdien je het om de hulpmiddelen te kunnen kiezen die het best bij jou passen (in overleg met je behandelteam, uiteraard). Diabetes is namelijk al lastig genoeg! Of je nou een voorkeur hebt voor een lastig verkrijgbare pomp, een specifieke soort insuline of een bepaalde sensor: volledige keuzevrijheid moet er zijn, voor iedereen. De DVN behoort zich proactief in te zetten om deze keuzevrijheid te bewerkstelligen en dient als patiëntenvereniging direct actie te ondernemen wanneer mensen met diabetes geraakt worden door schadelijke ontwikkelingen op dit gebied, zoals het insulinepreferentiebeleid en een ontoereikend CGM-vergoedingssysteem.

Awareness

De DVN kan zich nog veel meer inzetten voor diabetes awareness, in de breedste zin van het woord. De DVN moet meer (media)aandacht genereren over de impact van diabetes, de verschillen tussen type één en twee, alsmede de minder bekende vormen van diabetes zoals LADA en MODY. Het ‘suiker’-stigma moet de wereld uit geholpen worden.

Verjonging & Modernisering

Bovenal moet de DVN met haar tijd meegaan. Of dat nou op social media is, door jonge mensen te betrekken bij de vereniging of door bliksemsnelle adaptatie van de nieuwste technologie en hulpmiddelen op diabetesgebied mogelijk te maken. De vereniging moet méér voor elkaar krijgen dan wandeltochten voor dames en heren op leeftijd. Kortom: de ietwat stoffige DVN moet hoognodig afgestoft worden! 😉


Ik zie de huidige ALV-verkiezing als hét moment voor een frisse, nieuwe start. Met een groep vooruitstrevende mensen heb ik mij verkiesbaar gesteld: op de foto hieronder zie je wie dat zijn. Samen willen we maar één ding: zorgen dat de DVN krachtig opkomt voor de belangen van iedereen met diabetes. Ben jij lid van de Diabetesvereniging, en kun jij je vinden in bovenstaande punten? Stem dan op ons!

Als DVN-lid kun je twee stemmen uitbrengen: één stem op een kandidaat uit jouw regio en één stem op een kandidaat uit het hele land. Als jouw e-mailadres bekend is bij de DVN, heb je een stemcode ontvangen. Heb je die niet gehad? Je krijgt hem ook bij de Diabc die deze week bij je op de mat valt!

Stemmen kan van tot 30 april 2021, 12:00 via deze link.