Naar de inhoud springen

Met en voor diabetes op de fiets naar China

Lennart (29 jaar) ruilt een halfjaar lang zijn HR-kantoorbaan in voor een fietstocht naar China om geld op te halen voor onderzoek naar diabetes type 1. Dit plan ontstond drie jaar geleden tijdens een vakantie in Kirgizië. Hij reisde met mijn vriendin in een oude LADA het land door. Halverwege een heuvel was hun tank nagenoeg leeg en waren ze gestrand. Terwijl ze daar op die heuvel zaten, kwam er een groep fietsers voorbij die een lange fietstocht maakten. ‘Het leek mij ook leuk om op eigen kracht landen te ontdekken en dat idee is nooit meer verdwenen. Ik wilde het graag proberen, want ik denk dat ondanks diabetes heel veel mogelijk is,’ vertelt Lennart vanuit zijn hostel in Kroatië.

10.000 km naar China

Zijn omgeving moest even wennen aan het idee, maar was al snel positief. Eigenlijk zou Lennart al een jaar eerder vertrekken, maar een week voor de geplande datum ging Nederland in lockdown. Hij moest noodgedwongen zijn fietstocht uitstellen. Nu is zijn solotocht toch echt van start gegaan. Hij fietst zo’n tachtig tot honderd kilometer per dag, met rustdagen tussendoor. De totale afstand tot China is ongeveer 10.000 kilometer. Hiermee hoopt hij 20.000 euro op te halen. ‘Dat is 2 euro per kilometer.’

Pamir Highway

Van alle soorten acties die je kunt voeren om geld op te halen, is in je eentje naar China fietsen wel een erg indrukwekkende. Waarom zoiets grootst? ‘Ik wil graag de Pamir Highway door Tadzjikistan fietsen. En tja, dan kom je uit in China.’ De hoogtepunten van het begin van deze reis zijn de mooie natuur en de gastvrijheid van de mensen onderweg. Anderzijds kan het coronabeleid van landen nog wel eens voor uitdagingen zorgen. ‘En met alle bepakking een berg op fietsen kan ook zwaar zijn.’

Diabetesspullen

Over die bepakking gesproken: de gemiddelde persoon met diabetes weet dat je vaak behoorlijk wat spullen mee moet nemen op reis. ‘Ik heb bijvoorbeeld alle sensoren van de FreeStyle Libre uitgepakt en in losse zakjes verpakt, dat scheelt ruimte. Ook gebruik ik nu insulinepatronen in plaats van losse pennen, die bewaar ik in Frio tasjes. De diabetesverpleegkundige tipte me glucagon in neussprayvorm, die hoef je niet gekoeld te bewaren.’ Toch gaat hij het met deze voorraad niet redden tot aan China. Als hij in Turkije is, komt zijn vriendin over, mét de nieuwe kwartaalbestelling in haar koffer. 

Gouden tips van Lennart

Wil jij ook zo’n toffe fietstocht maken? Dan is het wel belangrijk om te trainen. ‘Aan het begin moest mijn lijf wennen aan deze nieuwe levensstijl, ik moest opnieuw het wiel uitvinden voor mijn glucosewaarden. Maar inmiddels gaat het best oké.’ Ook de alarmen van de FreeStyle Libre helpen hierbij. De andere gouden tips van Lennart zijn: 

  • Denk er echt goed over na. Wil ik dit echt? 
  • Zorg dat je een beetje je fiets kunt onderhouden.
  • Wees voorbereid op het onverwachtse.
  • Luister goed naar je lichaam. Doe alles op je eigen tempo en pak rust wanneer je dat nodig hebt. 

Als je liever vanuit je luie stoel de tocht van Lennart volgt, kan dat ook: via Lennarts website, via YouTube en op zijn zijn Instagrampagina kun je zijn avonturen volgen. Ook kun je doneren via zijn website.