Naar de inhoud springen

HYPER- een theaterstuk over 38 jaar leven met diabetes

Eén voor één komt alles tevoorschijn. Pomp, meter, sensor, dextro. Uiteindelijk ook een onderbeenprothese. Ze blijft je zwoel aankijken terwijl ze zich, als een stripteasedanseres, ontdoet van alle hulpmiddelen die haar in leven houden. Confronterend, maar ook heel sterk neergezet. Thecla schreef HYPER- een theatervoorstelling over type 1 diabetes na 38 jaar met diabetes te hebben geleefd.

Ik spreek haar i.v.m. Corona, via Zoom, alhoewel ze vlakbij woont: in Amsterdam, samen met haar zoon en partner. Van tevoren heb ik het boekje gelezen en de film gekeken die gemaakt is over de theatervoorstelling- die vanwege corona maar twee keer opgevoerd is in het Polanentheater in Amsterdam. De film was erg indrukwekkend, het boekje ook. Sommige stukken over het leven met diabetes zijn heel herkenbaar, sommige gelukkig wat minder (complicaties blijven hopelijk nog lang een ver-van-mijn-bed-show). En dat is ook één van de bedoelingen geweest van Thecla, mensen zonder diabetes laten zien hoe heftig het leven met type 1 diabetes kan zijn, maar ook een stukje herkenning bieden aan lotgenoten.

Verwerking

`Ik begon met schrijven om terug te kijken op wat er allemaal was gebeurd en de balans op te maken van 38 jaar leven met diabetes. Ik was 20 toen ik de diagnose kreeg en de eerste 20 jaar was er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Ik kon voluit leven en dat heb ik ook gedaan: ik ging op reis, werd verliefd, kreeg een kind en studeerde en werkte vol passie.  Daarna kwamen de eerste complicaties en uiteindelijk is mijn onderbeen geamputeerd. Ik ben daarna, na een jaar toch nog proberen om alle ballen hoog te houden, ook volledig afgekeurd voor werk, wat ik ontzettend moeilijk vond. Het schrijven en onderzoek doen naar mijn eigen ziektegeschiedenis begon dus als een verwerkingsproces. Dat was heftig, want er is veel gebeurd, maar het heeft geholpen om dingen terug te halen en in een ander perspectief te zien.`

Toen het verhaal eenmaal op schrift stond wilde Thecla er meer mee doen. Zij studeerde ooit af aan de Hogeschool voor de Kunsten en had daardoor al ervaring met het maken van theater. Zij mobiliseerde andere enthousiastelingen en ontving subsidie via het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Met vijf betrokken vrienden en bekenden nam ze filmpjes op in haar thuisstudio om in het toneelstuk te gebruiken en werkte ze de rest van het toneelstuk uit. Haar eigen internist wilde het stuk graag lezen en was direct enthousiast. Zo enthousiast dat Thecla haar een rol in het stuk gaf- ze speelt vol overtuiging zichzelf.

Lotgenotencontact

Door HYPER ontmoette Thecla meer mensen met diabetes. ´Vroeger had ik geen behoefte aan lotgenotencontact, maar sinds ik een cursus Diabetes de Baas heb gevolgd heb ik een eetclubje met allemaal verschillende mensen met type 1 diabetes. We hebben echt de grootste lol samen. Het biedt troost om te kunnen praten over bijvoorbeeld hypo´s op onhandige momenten met mensen die dat snappen. Ik hoop ook dat ik met de voorstelling een plek kan bieden om elkaar te ontmoeten bij het theater. ´

Toekomst

´Ik hoop de voorstelling nog een keer te kunnen spelen in het Polanentheater en in het OLVG. Ik wil dan ook graag nog extra scenes toevoegen, bijvoorbeeld over mijn zwangerschap, mijn partner en de bedrijfsarts. Daarvoor heb ik een extra acteur nodig. Ik heb hiervoor een aanvraag ingediend bij het Beste Diabetesidee.´ Ook heeft Thecla sinds kort de 780G, waarmee het heel goed gaat. ´De behandeling vroeger was heel anders. We hadden toen geen FSL en ik moest mijn insuline nog echt optrekken met een injectiespuit uit een ampul. Door alle technieken van nu is de kans op complicaties veel kleiner.´ Ze wil ook nog wat meegeven aan jonge mensen met diabetes: leef voluit. Ga van het leven genieten. Maar koester je lichaam, want je hebt er maar één!

Benieuwd naar de film en het boekje? Je kunt hem hier bestellen. Je krijgt dan ook gratis de link naar de film van de theatervoorstelling.