Naar de inhoud springen

FSL 2: review!

Ik ben al zes jaar een trouwe CGM gebruiker. Ik heb tussendoor wel eens een FSL 1 geprobeerd voor een wetenschappelijk onderzoek, maar dat was maar twee weken. Omdat ik hoor dat sommige mensen met hypo-unawareness in de nacht geen CGM krijgen omdat hun behandelteam vindt dat de FSL 2 met de alarmen ook volstaat was ik wel benieuwd of de FSL 2 dan ook in de buurt komt van een CGM. Van Abbott kreeg ik er twee opgestuurd om dit te proberen1. Ik gebruikte deze naast mijn Guardian CGM. Ik scande hem met mijn telefoon, maar je kunt ook een reader gebruiken.  

Wat is er anders dan de FSL 1? 

Alarmen. Waar je bij de FSL 1 zonder Miao-miao of Bubble alleen je glucose kon zien door te scannen, stuurt de FSL 2 een alarm naar je telefoon als je te hoog of te laag zit. Je moet dan nog wel scannen om je glucose te zien.  

Het plaatsen 

Het plaatsen gaat een stuk makkelijker dan bij mijn CGM. Ik heb alleen het doosje nodig, waarbij de FSL al in het schietapparaat zit. Geen gedoe met extra tape, extra insertiematerialen en geen opladers. Het deed ook minder pijn, maar dat kan een momentopname zijn.

Het gebruik 

Ik doe veel watersporten: zwemmen, windsurfen en ik ben in de zomer het liefst de hele dag op en rond het water. Een CGM is hierbij onhandig: het duurt lang voordat hij weer verbindt met de pomp na een tijdje uit de buurt te zijn geweest. De FSL kon ik tussendoor scannen en dat was heel prettig, ik zit tijdens zwemtrainingen altijd te hoog omdat ik bang ben voor hypo’s. Omdat ik nu kon scannen tussendoor durfde ik iets lager te zitten, waardoor het zwemmen een stuk leuker en minder vermoeiend was. Ik merkte wel dat ik onrustig werd van het scannen en het heel vaak deed of juist helemaal vergat. Nu is het wel zo dat de FSL hypo’s vaak niet of veel later aangeeft dan mijn CGM (en die is al traag in het aangeven ervan). Bij de hoge waardes was de FSL wel wat accurater dan mijn CGM, maar ten opzichte van mijn werkelijke bloedglucosewaarde wat ‘overdreven’. De alarmen deden het niet altijd en vond ik vervelender dan de alarmen van mijn CGM, dus die heb ik vrij snel uitgezet. Ook gaf mijn telefoon vaak aan dat er een scanfout was, waardoor ik opnieuw moest scannen. Dat werd wel minder toen ik de ‘scan-techniek’ beter beheerste.

Bleef ‘ie plakken?

De kleine pleister van de FSL vond ik prettiger dan de gigantische pleisters van de Guardian. Het kostte wel wat moeite om de lijmresten eraf te krijgen na twee weken! Ik had ondanks veel in het water zijn en zweten bij dansles geen last van loslatende randjes.

Conclusie 

De FSL 2 verschilt van de FSL 1 door de toevoeging van alarmen. Voor sommige mensen is dit heel prettig, van anderen hoor ik dat ze de alarmen al snel zat waren. Voor mensen die de FSL in een loopsysteem gebruiken betekent de FSL 2 dat ze geen extra device meer nodig hebben om te loopen. Dit maakt de drempel om een dergelijk systeem te gebruiken weer lager (meer hierover weten? Klik hier!). Omdat de FSL 2 bij mij slecht hypo’s detecteert, lijkt hij me niet voldoende bij hypo-unawareness. De alarmen werken niet altijd even goed. De FSL 2 is daarmee zeker geen CGM, maar over het algemeen wel een verbetering ten opzichte van de FSL 1.

1. De FSLs kreeg ik van Abbott. Verder ben ik niet betaald voor dit blog en heeft Abbott ook geen invloed op de inhoud ervan.