Naar de inhoud springen

Mijn allereerste vakantie met diabetes (deel I) – inclusief paklijst!

De titel van deze blog klinkt misschien als een voorleesboek voor kleuters. Echter, niets is minder waar. Met mijn 25 jaar heb ik al veel van de wereld mogen zien en talloze vliegreizen gemaakt. En toch… toch voelt het deze keer stiekem alsof ik voor het eerst in mijn leven op schoolreisje ga. Heel erg leuk en nieuw, maar vooral ook vreselijk spannend en onbekend. In deze tweedelige blog neem ik jullie mee op reis. Mijn eerste vakantie ooit waarbij diabetes ook van de partij is. In deel één lees je alles over de voorbereidingen, in deel twee vertel ik hoe mijn vakantie verlopen is!

In 2019 dacht ik er al heel even over na. Ja, zelfs in oktober, wanneer de zomer eindeloos ver weg voelt. Ik weet het nog goed, vlak na de diagnose. Wat nou als ik op reis wil? Dat wordt toch enorm veel gedoe? Wat als ik iets mega belangrijks vergeet of verlies? Wat als mijn koffer met diabeteszooi zoekraakt? Wat als ik heel erg ziek word en mijn bloedglucose niet meer naar beneden wil op zoveel kilometers afstand van huis? Mijn diagnose is nu al meer dan 1,5 jaar geleden. Toen kwam de pandemie. En zo komt het dat ik nu, zoveel later, pas voor het eerst ga reizen met diabetes. Ik vind het spannend. Ik schreef al eerder over mijn angst voor het oude normaal.

Natuurlijk heb ik me goed voorbereid en mijn o-zo-ervaren diabetesnetwerk om hulp en tips gevraagd. Een week voor vertrek begon ik al met inpakken (want zo ben ik). Iedereen die wel eens met mij op pad is geweest, weet dat ik geheid een hutkoffer meeneem, waar ik ook ga (want zo ben ik). Ooit ging ik een weekendje weg met mijn zwemvereniging naar een oerhollands dorp ergens in een studentikoos slaapgebouw. Bij vertrek werd ik nageroepen: ‘Veel plezier in Curaçao hè, Minou!’. Toegeven: een grote koffer plus boodschappentas voor 2 nachtjes in eigen land: wellicht wat overdreven. Maar ja, toen was diabetes nog geen onderdeel van mijn leven. Gelukkig is er goed nieuws: in het vliegtuig mag je als je diabetes hebt GRATIS een stuk extra medische bagage meenemen. Hoe top is dit, tel uit je winst! Deze kans grijp ik natuurlijk met beide handen aan, want nu heb ik een excuus! Je begrijpt: deze keer gaan het natuurlijk next-level pakezelpraktijken worden.

Dus, wat neem ik mee? Hier een lijst met diabetesdingen. Want waarom zou ik deze voor mezelf houden, als jij er wellicht ook heel veel aan hebt voor jouw volgende reis? Ik heb hem voor het gemak opgedeeld in onderdelen. Lekker overzichtelijk (want zo ben ik).

Medicatie

 • Insuline (kort- en langwerkende; extra als reserve)
 • Insulinepennen kort & lang
 • (Nasale) Glucagon
 • E.v.t. andere medicijnen

Documentatie

 • Medische verklaring van je internist
 • Medicatie-overzicht / Medisch paspoort (kun je krijgen bij je apotheek)
 • Gele boekje (meer Corona-related, maar toch wel handig om mee te nemen in deze tijden)
 • Zorgverzekeringspas / European Health Insurance Card

Pomp

 • Omnipods (1 doos… plus nog wat extra, afhankelijk van je vakantieduur)
 • Stickers en covers voor de pod (fashionable op vakantie, want zo ben ik!)
 • (Reserve) PDM (a.k.a. mijn BFF Anita)

Sensor

 • Dexcom sensoren (3 stuks)
 • Dexcom transmitter
 • Tegaderm en een boel patches (want dagelijks zwemmen = plakproblemen)
 • Alcohol(doekjes) tegen lijmresten

Loopbenodigdheden

 • Reservetelefoon mét ge-update Loopapp erop
 • Waterdichte hoesjes voor mijn telefoon en OrangeLink (zeer handig bij wateractiviteiten)
 • Batterijen voor de OrangeLink
 • RileyLink als reserve (mét oplaadkabeltje)
 • Screenshots van m’n instellingen

Overig

 • Frio tasje
 • Bergen dextro
 • Lekkere snoepjes
 • Voorverpakte smakelijke koekjes
 • Bloedglucosemeter, lekker veel teststripjes
 • Ketonenmeter en ketonenstrips
 • Extra prikpen en naaldjes

Fijne vakantie! Stay tuned voor deel twee.